Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Използвайте само ТЕЗИ обществени тоалетни

21 февруари 2022, 16:05 часа

Когато сте изправени пред избор, коя кабина избирате в обществената тоалетна? Обикновено ще изберете тази, която изглежда сравнително чиста и ще се надявате на най-доброто, нали?

Когато става въпрос за обществени тоалетни, преобладава идеята, че трябва да избягвате средните кабини, ако е възможно, и вместо това да изберете първата. Мисълта е, че е най-малко използваната, което означава, че е и най-чистата.

Как парфюмът ни да мирише по-дълго

Изучаване на използването на различните кабинки

Едно проучване през 1995 г. в Psychological Science изследва това - и може би дава началото на изненадата от това коя кабинка за баня да изберете. Психологът Никълъс Кристенфелд проследява колко често се сменя тоалетната хартия във всяка от четирите кабини в продължение на 10 седмици. Неговите резултати: Докато 60 процента от готовите рулца идват от средните кабини, само 40 процента идват от тези в краищата. Това показва, че много повече хора са използвали тези в средата, отколкото случайната вероятност може да очаква.

Проучване на списание New York Magazine прави анализа крачка напред, като анализира предпочитанията на мъжете и жените. Мнозинството от мъжете и жените предпочитат кабините по средата, но тъй като те и писоарите в линията са „рядко наистина идентични“, мъжете показват предпочитание към това, което е най-близо до вратата, докато жените отиват към това, което е най-отдалечено.

И все пак, само защото по-малко хора използват крайната тоалетна, това не означава непременно, че е по-чиста. Някои вируси се нуждаят от много малко клетки, за да причинят инфекция. Например норовирусът (вирусът, отговорен за това, че ви разболява по време на круиз) се нуждае само от една клетка, за да ви разболее. Това не е за да ви плаши, а за да ви предупреди, че „само защото кабинката изглежда чиста, не означава, че е“.

Колко са ДРЕВНИ тестовете за бременност: Какъв е бил най-старият от 1350 г. пр.н.е.?

Ето защо практикуването на интелигентни хигиенни навици в обществените тоалетни е толкова важно. Носете си собствена кърпа. Измийте ръцете си на мивката (това е задължително – независимо дали сте натиснали дезинфектанта или не, просто сте замърсили ръцете си, като докоснете вратата и резето), след това изсушете ръцете си с кърпата и я използвайте, за да спрете мивка. След това я използвайте, за да отвори вратата. Това е най-добрият начин да се предпазите от микроби.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес