Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващите ползи от колагена

26 октомври 2024, 18:00 часа

През последните години колагенът се наложи като най-добрата добавка за здравето на кожата, която можете да си купите. В края на краищата, той е направен от същите тези вещества, които правят кожата ви стегната, еластична и с младежки вид.

Колагенът всъщност не е един-единствен протеин, а цяло семейство протеини, които се намират навсякъде в тялото. Да, те са важен компонент в кожата, но съществуват и в костите, хрущялите и мускулите. Ние произвеждаме колаген по естествен път, но с течение на времето и с напредване на възрастта колагенът ни може да се разруши от факторите на околната среда или да намалее по естествен път, което може да доведе до свързана с възрастта скованост и болка. Това забавя живота ни и намалява до минимум способността ни да се движим. Редовното приемане на колаген стимулира производството на хрущяли.

Колагенът като пълноценен източник на протеини

Още: Здравен съвет за деня, 19 октомври: Лекар: Яжте всеки ден този зеленчук, той сваля холестерола и насърчава производството на колаген

Той е сред най-безопасните източници на пълноценен протеин и се усвоява лесно, така че организмът да може да го използва. Защо? Той вече се намира естествено в тялото ни, така че е по-малко вероятно да бъде алерген.

Колагенът може да се похвали и с впечатляващ аминокиселинен профил. Той е пълноценен протеин с всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаем, за да изградим блоковете на всяка тъкан в тялото ни. И макар това да включва кожата ви, то включва и други богати на колаген тъкани като тези в ставите и лигавицата на червата.

Всъщност колагенът естествено съдържа глутамин, който е аминокиселина, намаляваща оксидативния стрес в червата ни. А здравето на червата е от решаващо значение за цялостното ни здраве. Изглежда, че червата ни са в състояние да влияят на настроението, метаболизма и дори на имунната ни система.

Как да приемаме колаген

Благодарение на пълния си аминокиселинен профил колагенът е чудесна добавка след тренировка, въпреки че почти никога не се продава като такава. Можете да добавяте по една мерителна лъжичка (около 15 грама) колаген във всяко следтренировъчно смути, благодарение на широкия му спектър от аминокиселини, от които зависи възстановяването и изграждането на мускулите.

И тук идва едно от основните предимства на колагена - неговият вкус и текстура. Колагенът е практически безвкусен и се разтваря напълно във вода. Това означава, че няма изкуствени аромати или захари, няма следи от прах и не се налага разбъркване или разклащане. Поради това колагенът може да бъде включен в сутрешното ви кафе, в чаша вода или дори в рецепти за овесени ядки, пудинг с чиа или супа.

Още: Тези 3 чая насърчават производството на колаген

Можете също така да си набавите дневна доза колаген чрез костен бульон, който естествено съдържа колаген, тъй като се произвежда чрез варене на кости и друга съединителна тъкан.

Ползите от колагена за здравето на кожата не са повод за подигравки - всъщност много проучвания показват, че добавките с колаген могат действително да подобрят здравето и външния вид на кожата - но другите ползи от колагена със сигурност са достатъчно впечатляващи, за да не бъдат пренебрегвани.

Без ботокс: 10 храни, които произвеждат колаген в тялото ни

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес