Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интригуващи факти и истини за Израел, които може би не знаете

15 март 2022, 14:30 часа

Израел е държавна с много по-различна от нашата култура, в която можем да потънем в красотата, историята и традициите. Ето и няколко факта за устройството и явленията в Израел, които максимално биха ви доближи до нея и ще ви разкрият голяма част от културата на израелците. Нека видим кои са тези любопитни факти:

В Израел и жените могат да служат в армията

И това дори не е по желание – всеки израелец трябва да служи в армията след като навърши 18 години. За жените периодът в казармата обаче е по-кратък – 24 месеца, докато при мъжкия пол е 36 месеца. След този задължителен етап от живота им, всеки може да избере професията, която има желание да практикува.

Петък е ден за почистване и разпродажби

Израелците не обичат да оставят храната им да се развали и поради тази причина всеки петък продуктите са намалени на половин цена. По същата логика петък е ден и за продажба на стари и ненужни вещи – мебели, електроника и др. Те са склонни и да предлагат различни оферти на всеки и може да се пазарите с тях, ако се колебаете за цената.

Голяма почит на кучетата и котките

В Тел Авив дори има специално отделен плаж за кучетата, а данъците за домашните любимци се определят въз основа на цената, на която са били закупени. И тъй като повечето породи са скъпи, хората предпочитат да осиновяват кучета от приюти.

Мъртво вълнение по морското крайбрежие на Тел Авив

Тел Авив е познат с мъртвото вълнение по крайбрежието и почти навсякъде забелязваме вълноломи. На плажове без вълноломи е забранено да се плува и влиза във водата.

Зимата е 2 месеца и няма отопление

В Израел зимният сезон е с продължителност само около 2 месеца и в страната липсва централно парно за отопление. Затова хората предпочитат или да се обличат по-дебело, а някои пък използват климатици за домовете си. Лятото водата се загрява от слънчеви панели.

Мъжете имат задачата да прибират децата си от училище и родителите не наказват децата си

В Израел е прието предимно мъжете да пробират децата от училище, уроци или детска градина. Също така, наказанията не се практикуват, а ако ударите детето си сред много хора – рискувате да бъдете лишени от родителските си права.

Много вегетариански и био магазини

В Израел на всеки ъгъл можем да видим различни био и вегетариански магазини, които удовлетворяват всяка нужда на хората, приели да се хранят на растителна основа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес