Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли ГМО храни в България?

19 юни 2022, 17:15 часа

Какво е ГМО?

Генетично модифицираният организъм (ГМО) е организъм, с изключение на човека, чийто генетичен материал е изменен. Точно избрани определени гени от един организъм се включват в друг организъм, с което му се придават нови характеристики.

При храните това може да е микроорганизъм, например определени бактерии в сиренето или маята за хляб и бира.
Разликата между генното инженерство и традиционните методи за размножаване на организмите е в това, че при конвенционалните методи природните ограничения не позволяват произволно комбиниране на генетичен материал между растения и животни или дори между определени видове растения. При генното инженерство такива ограничения не съществуват - гените могат да се прехвърлят от цветя към картофи, от бактерии към животни и т.н.

Научете как никога повече да не се разпадат картофените кюфтета

Какво представляват ГМ храни?

Генетично модифицираните храни се състоят от или съдържат ГМО. Например, генетично модифицираният домат сам по себе си представлява ГМО. Ако такъв домат се използва при производството на кетчуп или пица, тези продукти ще бъдат класифицирани като ГМ храна.

Опасни ли са ГМ храните?

Ако консумирате ГМ храна или хранителен продукт със съставка или добавка, произведена от ГМО, няма причина за безпокойство. Преди пускането на пазара тези храни са преминали през прецизна оценка на риска за здравето на човека, животните и околната среда. Така се гарантира отсъствието на всякакви неблагоприятни ефекти. Съвременните научни изследвания и опит показват, че няма доказателства тези продукти да имат неблагоприятен ефект върху човешкото здраве.

Чували ли сте за кюфтета с кайма и картофи? Рецепта за сочни кюфтета

Въпреки това, някои учени са обезпокоени от това, че тези сложни биологични системи и процеси все още не са достатъчно проучени. Според тях в момента не могат да се предвидят всички възможни дългосрочни ефекти върху човешкото здраве и околната среда

Защо е необходимо генетично модифициране на организмите?

Генетичната модификация на организмите се извършва, за да им се придадат нови характеристики, които са целесъобразни от икономическа, техническа и агрономна гледна точка. Микроорганизмите се използват в производството по два начина: с тяхна помощ се произвеждат витамини, подсладители, ензими и подправки, които намират широко приложение при производството на храни. Второто им приложение е във ферментацията и узряването, например при маята за производството на хляб, бира, вино или сирене и сурови колбаси. Тези микроорганизми са модифицирани генетично с цел намаляване на производствените разходи, по-висока производителност или по-бързо зреене.

Растенията, използвани за производство на храни, са основната група организми, които се изменят генетично. Повечето генетични изменения на земеделски култури целят повишена устойчивост към препарати за растителна защита - хербициди, вредители или причинители на болести по растенията, като по този начин се намаляват загубите и се повишават земеделските добиви.

При следващото поколение ГМ култури най-вероятно ще се променя хранителния им състав - например съставът на мастните киселини или на въглехидратите в растенията.

Какви видове ГМ храни се срещат на българския пазар?

До юни 2007 г. в България не е постъпвало заявление за пускане на пазара на ГМ храни. Но това не означава, че на българския пазар няма такива храни. Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве извършват контрол на пазара в България, като досега проверките са показали наличието на следните ГМ продукти на българския пазар:

* царевично брашно: българско производство и внос
* пуканки: внос
* соево брашно: внос
* колбаси: българско производство
* соеви изолати и гранулати: внос.

Всеки разрешен в ЕС продукт може да се пуска законно на българския пазар. Няколко са разрешените от ЕС ГМО и ГМ хранителни продукти. Това са предимно няколко хибрида ГМ царевица, соя и рапица. Тези култури рядко се консумират директно и се използват за производството на някои преработени храни. 

Как е уреден нормативно въпроса с ГМ храни в България?

През 2006 т. влезе в сила новият Закон за храните в България. Всички въпроси за ГМ храни са уредени в този закон.
Ако българска фирма желае да пусне на пазара ГМ храна, тя трябва да премине през процедурата за издаване на разрешение, предвидена по Закона за храните, а заявлението се разглежда от експертна комисия.

Източник на информацията е сайтът на Министерство на здравеопазването.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес