Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хронична умора: Как да я разпознаем и да се борим с нея

18 септември 2024, 14:03 часа

Смята се, че около 17 милиона души по света страдат от Синдрома на хроничната умора. Учените обаче смятат, че това число е няколко пъти по-високо.

Какво е Синдром на хроничната умора

Според данни от специалисти хората, страдащи от синдром на хроничната умора, казват, че умората никога не изчезва, въпреки усилията за релаксация.

Още: Страдате от мигрена: Ето кои храни могат да предизвикат болката

Други симптоми на този синдром са:

  • световъртеж
  • затруднено концентриране
  • проблеми с паметта
  • дразнене на гърлото
  • уголемяване на лимфните възли
  • необяснима мускулна или ставна болка
  • главоболие
  • лош сън
  • екстремни тремори, продължаващи повече от 24 часа след физическа или умствена дейност
  • проблеми при изправяне или седене

Какво се случва в тялото на човек, страдащ от Синдром на хроничната умора

Тестовете за мозъчни хормони, ядрено-магнитен резонанс и сканиране на мозъка в определени моменти показват необичайни данни при някои хора, които страдат от този синдром. Аномалиите в тези данни се появяват в определени сегменти и не са непрекъснати.

Същото се случва и с жизнените функции на тялото като температура, кръвно налягане, сърдечен ритъм, дишане, движение на червата, които са извън нормалното.

Синдромът на хроничната умора също оставя своя отпечатък върху клетките. Човек е жив благодарение на клетките, които произвеждат енергия. Клетките използват кислород за енергия, но също така и захари, мазнини и протеини от храната, която ядем. При пациенти, страдащи от хронична умора, клетките срещат много трудности не само при производството, но и при използването на енергия.

Нарушава се способността на клетките да приемат кислород и да го превръщат в енергия, което е последвано от дълбоко физическо и психическо изтощение. Пациентите, които страдат от този проблем, имат имунна система, която е активна през цялото време, с други думи, тя е в постоянна битка.

Как се лекува Синдромът на хроничната умора

Експертите казват, че всяка медицинска алтернатива за лечение на този проблем е просто върхът на айсберга. Целта на лекарите е да облекчат болката, без да използват силни успокоителни.

В допълнение към лекарствата, на пациентите се препоръчва да извършват физическа активност, но без натоварване. Това включва плуване, ходене и колоездене.

Те трябва да се хранят здравословно с плодове, зеленчуци, билки и да избягват прекомерното консумация на сладкиши и сол.

Още: Уникален масаж на скалпа за намаляване на безпокойството и стимулиране на растежа на косата

Хората, които страдат от тези необясними болки, се нуждаят от семейството и приятелите, които да ги мотивират да раздвижат телата си. Тези заболявания причиняват и психологическо натоварване, което може да се лекува с помощта на близките.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес