Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни за подобряване на здравето на дебелото черво

26 октомври 2024, 12:46 часа

Дебелото черво е с дължина над пет фута и е последният орган на стомашно-чревния (GI) тракт. Подпомага усвояването на вода и хранителни вещества, както и отделянето на отпадъци. Една от най-важните подробности за дебелото черво обаче е, че то е (до голяма степен) дом на все по-обсъждания чревен микробиом, който влияе върху няколко елемента от цялостното ни здраве.

Можем да помогнем за усилването на тези впечатляващи функции на дебелото черво чрез целенасочен избор на храна. Тук ще очертаем хранителни вещества, които са особено полезни за дебелото черво, други, които влошават здравето на дебелото черво, и някои от любимите ни храни за подобряване на здравето на дебелото черво и поддържане на този жизненоважен орган.

Хранителни вещества, които поддържат здравето на дебелото черво

Като се фокусирате върху диета, богата на фибри, пробиотици, пребиотици и определени микроелементи, можете значително да подобрите здравето на дебелото черво и да намалите риска от колоректални заболявания. Нека се потопим във всяко от тези хранителни вещества, за да разберем по-добре как те са полезни за дебелото черво.

Фибри

Фибрите помагат за регулиране на движенията на червата, намаляват риска от запек и насърчават растежа на полезни чревни бактерии. Те също така се свързват с токсините и подпомага елиминирането им от тялото.

Здравен съвет за деня, 24 октомври: Лекар: Този сок сваля кръвната захар и лекува червата, пийте го поне седмица

Има два основни вида фибри: неразтворими и разтворими. Както подсказва името, неразтворимите фибри не се разтварят във вода и добавят обем към храната, движеща се през стомашно-чревния тракт, като насърчават редовността на храносмилането в дебелото черво.

Междувременно разтворимите фибри се разтварят във вода, образувайки гел, който също насърчава редовността. Освен това, този тип фибри по-специално служи като пребиотик в микробиома на червата, разположен в дебелото черво. Пребиотиците по същество са храна за бактериите, живеещи в биома, като им помагат да процъфтяват, да се размножават и дават възможност на тази общност от микроорганизми да поддържа имунното, мозъчното и метаболитното здраве. Фибрите се намират в храни на растителна основа като пълнозърнести храни, ядки, семена, бобови растения, плодове и зеленчуци.

Витамин D

Витамин D има противовъзпалителни свойства и е свързан с намален риск от колоректален рак. Това отчасти се дължи на антиоксидантните качества на този неуловим витамин, които са от полза за няколко системи на органи, включително дебелото черво. Витамин D може да бъде получен от излагане на слънце, обогатени храни, яйчни жълтъци, рибено масло и морски дарове, въпреки че много хора в северното полукълбо се обръщат към хранителни добавки, тъй като дефицитът е често срещан.

Лекар: Липсата на физическа активност атакува чревното здраве

Омега-3 мастни киселини

Когато става въпрос за здравословни мазнини, омега-3 мастните киселини са сред най-обсъжданите. Това е така, защото те предлагат мощни противовъзпалителни ползи за микробиома на дебелото черво и червата. Изследванията също така показват, че тези мастни киселини са особено успокояващи за дебелото черво по време на лечение на определени диагнози, като рак. Омега-3 могат да бъдат намерени в мазна риба, водорасли, ядки и семена.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес