Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хищна диета: Какво ще се случи с тялото и фигурата, ако ядете само месо

13 октомври 2024, 13:00 часа

Човешкото тяло е сложна система, която работи като швейцарски часовник, благодарение на различни витамини, минерали, микро- и макроелементи, аминокиселини и други компоненти, получени от различни хранителни източници. Повечето диетолози в света са убедени, че трябва да се храните балансирано и че вашата чиния трябва да включва зеленчуци, плодове, билки и горски плодове, както и месо, риба и птици.

Но напоследък най-монотонните видове хранене са от особен интерес. Например диетата за месоядни е строга форма на диета с ниско съдържание на въглехидрати, която се основава единствено на животински продукти, т.е. месо.

Масло в огъня наля спортистът и майстор на няколко бойни изкуства Джо Роугън, който пропагандира подобна диета от 2020 г. Във всяко свое интервю той казва, че такова хранене му е помогнало да се отърве от наднорменото тегло и здравословните проблеми. Помолихме професионален експерт да обясни ползите и опасностите от консумацията на месо за закуска, обяд и вечеря.

Още: Как се извършва правилно обезсоляване на месо

Диета за месоядни: Основни принципи

Всъщност в тази диета има само два основни принципа, които са много лесни за запомняне и следване.

Разрешени продукти, които включват всички видове месо (говеждо, агнешко, свинско, пилешко, пуешко, конско), включително диво месо (еленско, лосово, диво прасе), карантии (черен дроб, бъбреци, сърца, език), можете също яжте риба, яйца и някои млечни продукти, особено масло и сирене.

Забранени храни: Всички видове въглехидрати са в черния списък, включително зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки и дори повечето млечни продукти, които съдържат лактоза.

Още: Как се приготвя този универсален сос за месо

Предимства и недостатъци на месоядната диета

Тази диета е противоречива и предизвиква много дискусии сред експертите по хранене. За някои хора това наистина помага да подобрят благосъстоянието си и да загубят онези омразни килограми, но трябва да подхождате с повишено внимание, особено ако имате здравословни проблеми.

Потенциални ползи от този тип диета:

Загубата на тегло става чрез нисък прием на калории и елиминиране на въглехидратите.

Още: Тази универсална марината върши работа за всички видове месо

Противовъзпалително – тези, които следват тази диета, съобщават за подобрени симптоми на автоимунни заболявания и намалено възпаление, но това все още не е научно доказано.

Подобрява храносмилането при хора с чувствителност към растителни храни.

Недостатъци на диетата за месоядни:

Недостигът на хранителни вещества както и минерали и витамини, съдържащи се в растителните храни, влияят негативно както на външния вид, така и на здравето.

Тази диета не е подходяща за хора, които не са добре с бъбреците, черния дроб или храносмилателните органи.

Между другото, за храносмилането. Поради липсата на фибри в диетата има голяма вероятност от запек.

Има вероятност от негативни последици в бъдеще. Все още няма достатъчно проучвания за диетата на месоядните животни, тъй като те са или краткосрочни, или имат недостатъчен брой участници, което затруднява оценката на дългосрочните ефекти върху здравето. Но най-вероятно такова хранене определено ще има отрицателни ефекти, които не се появяват веднага.

Какво се случва, ако ядете само месо?

Като всяка монета, всяка диета има две страни. Както казахме по-рано, диетата за месоядни животни може да ви помогне да отслабнете - това е просто, това се случва чрез намаляване на приема на въглехидрати. Освен това съдържащите се в месото протеини осигуряват дълготрайно усещане за ситост и зареждат с енергия. Но тук има един тънък нюанс: ако преяждате с месо и тази граница е много лесно да преминете, тогава кръвната ви захар ще започне да скочи и в крайна сметка ще искате да спите.

И все пак, за да се чувствате добре и да сте в отлична форма в дългосрочен план, вашата диета трябва да съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, които идват както от животински, така и от растителни храни.

Елиминирането на всички растителни храни вероятно ще доведе до липса на витамини С и К, фолиева киселина и антиоксиданти, които са важни за имунната система и цялостното здраве. Елиминирането на фибрите от вашата диета влияе зле на храносмилането и чревния микробиом, а тази двойка е отговорна за вашата младост и красива кожа.

Ако вашата диета се основава на месо, има вероятност това да повиши нивата на лошия холестерол (LDL), което от своя страна ще увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че изследванията по този въпрос продължават и резултатите са смесени.

Прекомерната консумация на протеини, тоест месо, кара бъбреците да работят извънредно, тоест с двойна сила, което ги износва по-бързо. Високата консумация на месо може да допринесе за образуването на киселинни отпадъчни продукти, което има потенциал да повлияе неблагоприятно на здравето на костите. В допълнение, липсата на калций, чиито основни източници са мляко, кисело мляко, зелени зеленчуци и билки, също може да доведе до намалена костна плътност.

 

източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/karnivor-dieta-chto-budet-s-organizmom-i-figuroi-esli-est-tolko-myaso/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес