Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Характерни признаци за липса на сън

24 октомври 2024, 08:08 часа

Недостигът на сън може да окаже значително въздействие както върху тялото, така и върху ума, което води до различни характерни признаци, които често са лесно забележими. Въпреки че случайното недоспиване е често срещано явление, хроничният недостиг на сън може да доведе до трайни здравословни проблеми. Ранното разпознаване на тези признаци е от съществено значение за подобряване на навиците за сън и поддържане на доброто настроение.

1. Умора и сънливост

Един от най-очевидните признаци за недостиг на сън е чувството за прекомерна умора или отпадналост през деня. Хората могат да се прозяват често, да изпитват ниска енергия и да се борят с непреодолимо желание за сън дори през деня. Трудността да останете будни, особено по време на дейности, които изискват малко движение или концентрация, е характерен симптом на недостатъчен сън.

Още: Тази позиция на сън натоварва вените и ограничава притока на кръв

2. Когнитивно увреждане

Сънят е от решаващо значение за когнитивните функции и липсата му може сериозно да повлияе на яснотата на ума. Един от най-показателните признаци е трудността да се концентрирате или да поддържате фокус върху задачите. Хората могат да се чувстват умствено замъглени или дезориентирани и да се затрудняват да изпълняват задачи, които обикновено са лесни. Могат да се появят и проблеми с паметта, които затрудняват запаметяването на нова информация или припомнянето на минали преживявания. Това може да доведе до забавяне на реакциите, лошо вземане на решения и повишена вероятност от допускане на грешки.

3. Раздразнителност и промени в настроението

Регулирането на настроението е тясно свързано с качеството на съня. Недостигът на сън може да направи хората по-емоционално реактивни, което често води до раздразнителност и промени в настроението. Те могат да се окажат по-лесно разочаровани, нетърпеливи или ядосани, дори и за дребни неща. От друга страна, някои могат да изпитат засилено чувство на тъга или дори депресия поради продължително недоспиване. Тези емоционални промени са сред най-забележимите признаци на недостатъчната почивка.

Още: Проучване: Сънят през уикенда може да навреди на здравето на червата ви

4. Отслабена имунна система

Тялото се нуждае от сън, за да се възстанови, а по време на дълбок сън имунната система се укрепва. Без достатъчно сън имунната система се компрометира, което прави човека по-податлив на болести като обикновена настинка и грип. Повтарящите се инфекции, бавното оздравяване и като цяло отслабената способност за борба с болестите могат да бъдат показатели за недостиг на сън.

5. Физически симптоми

Съществуват и физически признаци на недоспиване, включително главоболие, мускулни болки и стомашни проблеми. След продължително недоспиване могат да се появят тъмни кръгове или подпухналост около очите, бледа кожа и цялостен отпаднал вид. При някои хора може да се наблюдава непреднамерено увеличаване на теглото поради хормонален дисбаланс, който засяга контрола на апетита, което води до преяждане.

Още: Лекар: Този трик ще ви помогне да заспите за 2 минути и да имате здрав сън през нощта

6. Непохватност и лоша координация

Недостигът на сън може да влоши двигателните умения, като причини тромавост или липса на координация. Хората могат да изпускат предмети, да се спъват в краката си или да се чувстват по-слабо физически балансирани. Това може да бъде особено опасно при шофиране или работа с машини, като увеличава риска от злополуки.

Източник: Clevelandclinic

Тези напитки ще ви помогнат да заспите по-бързо и да получите по-качествен сън

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес