Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапвайте си смело шоколад, ето колко много ползи има от него

02 юли 2024, 12:44 часа
Реклама

Шоколадът, любимо лакомство в цял свят, има множество полезни свойства, които надхвърлят неговия възхитителен вкус. Консумацията на шоколад, особено на черен шоколад, е свързана с множество положителни ефекти върху здравето - от подобряване на здравето на сърцето до подобряване на мозъчната дейност.

1. Сърдечно-съдово здраве

Едно от най-документираните предимства на шоколада е положителното му въздействие върху сърдечносъдовото здраве. Черният шоколад е богат на флавоноиди, особено на флаваноли, за които е доказано, че подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане. Тези съединения спомагат за образуването на азотен оксид в ендотела, обвивката на артериите, който спомага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, като по този начин подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане.

Проучванията са установили също, че редовната консумация на черен шоколад може да намали риска от сърдечносъдови заболявания чрез подобряване на нивата на холестерола. Той повишава нивата на HDL (добрия холестерол) и предотвратява окисляването на LDL (лошия холестерол), което е решаваща стъпка в развитието на сърдечни заболявания.

Ползите от едно парченце черен шоколад на ден са огромни - ето какви са!

2. Антиоксидантни свойства

Шоколадът е пълен с антиоксиданти - вещества, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Показателят ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) на черния шоколад е впечатляващ, което показва високата му антиоксидантна активност. Тези антиоксиданти включват полифеноли, флаваноли и катехини, които помагат за защитата на организма от оксидативен стрес и възпаления. Тази защита е от решаващо значение за предотвратяването на хронични заболявания, включително рак и сърдечносъдови заболявания.

3. Здраве на мозъка

Консумацията на шоколад, особено на черен шоколад, се свързва с подобряване на мозъчната функция. Флавоноидите в шоколада могат да се натрупват в областите на мозъка, свързани с ученето и паметта, особено в хипокампуса. Изглежда, че те подобряват паметта, обхвата на вниманието, времето за реакция и уменията за решаване на проблеми, като подобряват притока на кръв към мозъка и стимулират растежа на нови неврони.

Някои проучвания сочат, че консумацията на черен шоколад може също така да подобри настроението и да облекчи симптомите на депресия поради наличието на фенилетиламин (ПЕА) - съединение, което насърчава освобождаването на ендорфини и невротрансмитера серотонин, които могат да предизвикат чувство на щастие.

4. Здраве на кожата

Друго по-малко известно предимство на шоколада е положителното му въздействие върху здравето на кожата. Флавоноидите, които се съдържат в черния шоколад, могат да предпазят кожата от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата и да увеличат нейната плътност и хидратация. Тези съединения помагат и за намаляване на появата на бръчки и фини линии, като по този начин допринасят за по-здрава и младежка кожа.

7 ползи от черния шоколад

5. Управление на теглото

Въпреки че може да изглежда нелогично, умерената консумация на черен шоколад всъщност може да помогне за регулиране на теглото. Черният шоколад може да увеличи чувството за ситост и да намали желанието за сладки, солени и мазни храни. Това се дължи на способността му да регулира хормоните, които контролират апетита, като грелин. Освен това мононенаситените мазнини (MUFA), които се съдържат в черния шоколад, могат да стимулират метаболизма и да помогнат на тялото да изгаря калориите по-ефективно.

6. Противовъзпалителни ефекти

Хроничното възпаление е ключов фактор за много сериозни заболявания. Доказано е, че полифенолите в черния шоколад имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни болести, диабет и артрит. Като намаляват възпалението, тези съединения помагат и за подобряване на цялостното здраве и дълголетие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес