Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които всяка домакиня допуска и могат да доведат до пожар в дома

10 август 2021, 16:55 часа

Оказва се, че в домовете ни има повече източници на огън, отколкото предполагаме. И ако сме невнимателни, това може да доведе до пожар.

Мръсни парцали

Парцалите, напоени с олио и препарати, са бомба със закъснител. Под въздействието на въздуха веществата, с които са напоени, се окисляват и тъканта може спонтанно да се запали. Съхранявайте ги далече от източници на топлина.

Най-добре е да ги поставите в съд с капак, който е пълен с вода.

Електрическо одеяло

То ще ви помогне да се затоплите бързо в студена зимна нощ, но ако се използва неправилно, може да предизвика пожар във вашия дом. Не позволявайте на домашните си любимци да спят върху него и никога не го покривайте със спално бельо. Използвайте го включено на минимална степен и сутрин винаги го изключвайте от електрическата мрежа.

Прах

Вярвате или не, прахът може да предизвика пожар в къщата, ако се натрупа върху и около електрически уреди, контакти и дори върху подовете с електрическо отопление. Не отлагайте почистването дълго време - за да не застрашите дома си, а може би и живота си.

Удължители

Експертите съветват да не използвате постоянно удължители. Включването на множество уреди в един и същ контакт ще претовари захранването и може да причини късо съединение.

Филтъра на сушилнята

Сушилнята е предназначена да улесни живота на домакините, но тя може също така сериозно да го усложни. В нейния филтър се задържа голямо количество прах и мъх от дрехите. При нагряване цялата тази маса може да се запали и да предизвика пожар. За да предотвратите това, редовно почиствайте филтъра на сушилнята.

Лаптоп

Повечето лаптопи се нагряват много при продължителна употреба. Имайте това предвид, когато оставяте уреда върху легла, покривки или други запалими повърхности.

След работа лаптопът трябва да бъде изключен от мрежата.

Електрически крушки

Самите крушки не са опасни, а по-скоро неправилната им употреба. Ако решите да свържете 60 ватова крушка към гнездо 40 вата, по-добре не го правете, за да избегнете късо съединение.

Батерии

Ако съхранявате деветволтова батерия в малка кутия, това крие рискове. В момента, в който нейните контактни части установят контакт с метални предмети - например кламери или винтове, може да възникне късо съединение. Сами разбирате, че това няма да доведе до нищо добро.

Увийте клемите на батерията със специална лента и ги съхранявайте в оригиналната им опаковка.

Домашни любимци

Гризането на кабелите от домашните любимци е лош навик е опасен навик. То излага на риск не само животното, а и дома ви поради възможен пожар.

Абсорбатор

Колко често почиствате аспиратора си? Ако не го правите редовно, е добре да знаете, че в неговия филтър се натрупва мазнина и мръсотия, което може да доведе до пожар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес