Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешката, която всички правим с климатика и тя ни струва много пари

13 март 2023, 14:45 часа
Реклама

Почти всичко допускаме една грешка в климатика и това е причината за по-високите сметки за ток. Причината за това е, че много от нас не обичат да четат инструкциите за употреба на уредите, които използват

Грешката, която всички допускаме с климатика 

Дори и при базовите модели климатици е възможно да се определи посоката на въздушната струя - нагоре, надолу или настрани. Обикновено настройваме струята нагоре, особено ако климатикът е монтиран над легло, маса, диван или диван. Просто искаме да избегнем директен контакт с въздушния поток. Но това е огромна грешка.

Температурата на въздуха в горната част на помещението е най-висока. Ако насочите струя топлина към климатика нагоре, температурата там ще стане още по-висока. В резултат на това въздухът в долната част на стаята става още по-студен, докато подът в у дома остава студен.

Защо климатикът не духа топло – вероятни причини

Това е причината климатикът да се настройва на по-висока мощност и на по-силна температура, което значително се отразява на консумацията на електроенергия.

Специалистите са категорични, че въздушната струя на климатика винаги трябва да е насочена надолу. Така устройството ще работи по-ефективно, ще консумира по-малко електроенергия и подът няма да е студен.

Когато климатикът е в режим на отопление, първото и основно правило е да не се изключва. Инверторната технология работи на принципа на разпределяне на мощността само когато е необходимо. Тази опция всъщност гарантира изразходването на по-малко електроенергия. 

Къде се поставя климатикът в стаята – ето къде е най-доброто място

Тя е от полза не само когато не сте у дома, но и при смяната на сезоните, когато през деня обикновено е по-топло, а през нощта по-студено. В случая много домакини изключват напълно климатика през деня. Но с падането на температурата вечер е необходимо той да работи на пълна мощност, за да затопли помещението.

През зимата климатикът не трябва да се изключва. Ако го изключите, това, което ще се случи, е, че е необходима много повече енергия, за да се компенсира получената температурна разлика. Затова е по-добре да го оставите включен, за да поддържа зададената температура при ниски обороти. По този начин той ще консумира по-малко електроенергия.

Ако не желаете климатикът да работи, но зимата още не е приключила и вечерните температури са ниски, препоръчително е да намалите зададената температура под тази в стаята, без да изключвате климатика.

В случая при застудяване просто трябва да вдигнете температурата и компресорът ще се включи. Дотогава климатикът ще е в режим, консумиращ по-малко от една крушка. Този метод на използване ви позволява да спестите повече от 30% електроенергия.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес