Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гответе с децата си - ПОЛЕЗНО Е! 10 причини защо

15 юли 2021, 10:54 часа

Като родител, забавляването на най-малките може да бъде леко обезсърчително и понякога изисква много въображение! През последната година, тъй като училищата бяха затворени поради пандемията и децата прекарваха все повече и повече време вкъщи, много майки и татковци трябваше да проявят творчество.

Но какво се случва, когато всички идеи свършат и доскучеят както на големите, така и на малките? Защо просто да не се върнем към основите? Готвене! Въпреки че всички прекарахме много време на закрито, използвайки това, което вече имаме, е не само добре дошло, но и фантастичен начин да прекараме качествено време със семейството.

Творчеството в кухнята е идеален начин децата да разберат кои групи храни се съчетават и ги насърчава да опитат храни, които иначе биха отказали.

Нямате време за готвене? Тази вечеря със свинско, картофи и домати става за минути

1. Повишава нивата на увереност и самочувствието - Когато децата сами създават нещо, то ги оставя с чувство на гордост от постигнатите цели.

2. Намалява придирчивото хранене - ангажирането на децата ви с готвене може да доведе до по-голямо приемане и харесване на зеленчуците, плодовете и изобщо всички храни, на които се мръщят. Това е и доста успешна борба и с иначе злоядите хлапета.

3. Намалява шансовете за затлъстяване на по-късен етап в живота - Предоставяйки на децата знанията и инструментите за приготвяне на здравословни ястия, това възпитава у тях здравословни хранителни навици за в бъдеще.

4. Подобрява фината моторика и координацията на очите на ръцете - Кухнята е идеалното място за подобряване на фината моторика и координацията на очите на ръцете с различни дейности, вариращи от нарязване, белене, смесване, месене, разбъркване и разстилане.

13 грешки, които всяка домакиня допуска при готвене в мултикукър

5. Помага на децата да следват инструкциите и подобрява уменията им за решаване на проблеми - Всичко може да се случи в кухнята! От липсващи съставки до случайни злополуки, децата могат да прилагат знания за решаване на проблеми в реалният живот после, благодарение на кухнята.

6. Преподава математика - От претеглянето, измерването и преброяването на съставките, кухнята се превръща в класна стая с импровизирани уроци по математика!

7. Подобрява речевите умения - Достатъчно е да обсъждате рецепти и инструкции с малчугана, вие разширявате ораторските умения и речника на детето си.

8. Подобрява способността за четене - Четенето на рецепти заедно е чудесен начин да продължите да надграждате неговите способности за четене.

9. Увеличава техните познания към екологията - Готвенето с деца им помага да научат за източника на храната си и ги насърчава да мислят повече за околната среда и устойчивите методи за производство на храни.

10. Предоставя научни уроци: от биология, до химия - От разглеждането на реакциите до комбинирането на определени съставки до оценката на текстурите, вкусовете и промените при готвене, научните уроци, предоставени чрез готвене, са безкрайни.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес