Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

24 април 2024, 05:20 часа
Реклама

Независимо дали отглеждате този вкусен плод в градината или в саксия на перваза на прозореца, може да е трудно да държите кучетата и доматите отделно. Може би сте чували, че доматите са отровни за кучетата. Което кара много собственици на домашни любимци да се питат дали е безопасно за кучетата да консумират храни, съдържащи доматени продукти. Отговорът може да ви изненада.

Още: Кучетата ни разбират, показва ново проучване

Токсични ли са доматените растения за кучетата?

Като член на семейството на нощните растения, доматените растения съдържат както соланин, така и томатин. Тези токсини се намират предимно в стъблата и листата на доматените растения, като по-малки количества се съдържат в корените и неузрелите плодове. Тези части на растението се считат за отровни за кучетата.

Въпреки че ветеринарни източници посочват, че кучетата трябва да консумират голямо количество листа или зелени домати, за да се разболеят, най-добре е да бъдете предпазливи винаги, когато вашият домашен любимец се намира около доматени растения. Ако кучето ви е консумирало някоя част от доматено растение или неузрял плод, свържете се с ветеринарния си лекар и следете за тези симптоми:

  • Повръщане
  • Диария
  • Липса на координация
  • Летаргия
  • Треперене
  • Необичаен сърдечен ритъм

Един от най-добрите начини да предпазите кучето си е да оградите градината и да забраните на домашния си любимец достъп до всички зеленчукови растения от семейство нощни, като домати, пипер, картофи и патладжан. Кученцата, особено тези, които преминават през етапа на никнене на зъби, са особено склонни да дъвчат неподходящи неща. Някои кучета сякаш никога не надрастват този етап.

Важно е също така да помните, че градината не е единственото място, където кучето ви може да има достъп до доматените растения. Стъблата от събраните плодове, зелените домати и разсадът от домати могат да бъдат в обсега на кучето ви в дома. Контейнерите за компост и външните кофи за боклук могат да бъдат друг източник на доматен растителен материал и неузрели плодове.

Доматите полезни ли са за кучетата?

Въпреки че домашните любимци не трябва да консумират доматени растения и зелени плодове, кучетата могат да ядат напълно узрели домати. Растението може да е отровно, но плодовете не са токсични и са безопасни за консумация от кучетата. Всъщност доматите могат да предложат на вашия космат приятел няколко ползи за здравето.

Доматите са храна с ниско съдържание на захар и мазнини и осигуряват фибри, витамини, минерали и антиоксиданти в диетата. Изследвания върху хора показват, че доматите подобряват здравето на сърцето и намаляват риска от рак. Фибрите в доматите са полезни за храносмилателната система, а витамините и минералите изпълняват множество функции в организма ни.

За да получат тези ползи, хората трябва да спазват богата на домати диета. За съжаление, въпреки че зрелите домати не са токсични за вашия домашен любимец, най-добре е да ограничите количеството на този плод, което позволявате на кучето да яде.

Защо доматите са вредни за кучетата?

Въпреки че зрелите домати не са токсични за кучетата, този плод има склонност да бъде много кисел. Тази киселинност може да разстрои стомаха на кучето ви, особено ако домашният ви любимец има стомашно-чревни проблеми. Рядко се случва, но някои кучета могат да бъдат алергични към домати. Общата препоръка е доматите да се въвеждат бавно и кучетата да се ограничават до един или два малки зрели домата седмично.

Може да помислите и за отглеждане на нискокиселинни домати. Някои сортове се предлагат на пазара като такива, но цветът на зрелия домат може да бъде добър показател за нивото на рН на домата. Червените, кафявите и лилавите домати обикновено са най-кисели, докато сортовете, които узряват до белезникав цвят, са най-малко кисели. Жълтите, оранжевите и розовите домати обикновено са по средата.

Собствениците на кучета могат спокойно да предлагат на кучетата си варени домати, но трябва да се внимава при консумацията наа храни, приготвени в търговската мрежа. Сосовете и ястията на доматена основа могат да съдържат други съставки, като чесън и лук, които са вредни за кучетата. Разумно е да четете етикетите на човешките храни, преди да споделяте тези продукти с домашните си любимци.

Още: Топ 5 на най-мързеливите кучета

И накрая, имайте предвид, че много кучета поглъщат лакомства, без да ги дъвчат. Въпреки че може да е изкушаващо да подхвърлите на кучето си чери домат, това може да представлява опасност от задавяне. Препоръчително е да нарежете доматите на малки парченца с големината на лакомство, преди да ги предложите на кучето си.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес