Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти разкриват кои популярни храни са опасни за миене преди ядене

02 октомври 2024, 18:30 часа

Миенето на храна не винаги е необходимо. И използването на специални повърхностноактивни вещества за тези цели не е добра идея. Повърхностноактивните вещества, поради които се образува обилна пяна, могат да останат върху  продуктите.

Въпреки че искате да измиете някои храни преди консумация, по-добре е да ги обработвате само термично. Ето как трябва да подхождате към различните типове храни:

Плодове и зеленчуци

Още: Лекар: Тази евтина храна чисти кръвта от холестерола, възрастните хора трябва да я ядат всеки ден

Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват под течаща вода, дори ако изглеждат чисти. Това важи и за онези плодове, чиято кора е негодна за консумация, например банани и мандарини. Бактериите от повърхността могат да се прехвърлят върху ядливата част по време на почистване.

 

Зърнени храни

Оризът и другите зърна се измиват, за да се отстрани излишното нишесте, прах и примеси. Най-добре е да изплакнете зърната в купа, като добавите вода, разбъркате и отцедите. Повторете процедурата 2-3 пъти.

Още: Кои са най-полезните храни за черния дроб?

 

Птиче месо

Много хора вярват, че суровото пиле трябва да се изплакне, но това може да разпространи бактерии в кухнята. Изследванията показват, че бактериите могат да попаднат върху кухненски повърхности и храна. По-безопасно е бактериите да се унищожат чрез термична обработка.

 

Още: Лекар: Яжте тази есенна храна за железен имунитет и висок хемоглобин, здравен съвет за деня, 1 октомври

Червено месо

Както при домашните птици, измиването на червеното месо не премахва микробите. Те могат да бъдат разположени дълбоко в мускулните влакна. Най-добрият начин е цялостната термична обработка.

 

Риба и морски дарове

Измиването на рибата не е необходимо, ако планирате да я обработите термично. Въпреки това трябва да изплакнете мидите и скаридите преди готвене, тъй като те могат да съдържат пясък и остатъци от черупки.

 

Зеленолистни

Магданозът, копърът и зеленият лук трябва да се измиват преди употреба и преди да се съхраняват в хладилник. Накиснете зеленолистните в студена вода за 15 минути, след което изплакнете 2-3 пъти под течаща вода. Мивката също трябва да се почисти старателно преди измиване на храна, особено след контакт с месо или риба.

 

Готови за консумация зелени салати

Ако опаковката на салатните смеси показва, че продуктът е готов за консумация, не е необходимо да го измивате, тъй като производителите трикратно измиват листата.

 

Яйца

Черупката на яйцето предпазва от проникване на микроби благодарение на тънко покритие. По време на производството яйцата се почистват, като се запазва този защитен слой. Прекомерното миене на яйца у дома може да увреди черупката и да позволи на бактериите да навлязат. По-добре е да съхранявате яйцата в хладилника на отделен рафт и да ги приготвяте добре.

 

Гъби

Ако гъбите не са измити, избършете ги с влажна кърпа. Самонабраните гъби трябва да се накиснат в солена вода за 30 минути, след което да се изплакнат обилно под течаща вода.

Най-важното нещо, което трябва да измиете със сапун и вода, преди да приготвите каквато и да е храна, са ръцете ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес