Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две храни, които ядат всички столетници - могат да удължат живота до 100 години

24 юни 2024, 20:11 часа
Реклама

Качеството на живот и медицината нараства във всички страни, но храненето все още се счита за най-важната стъпка към дълголетието. Разбира се, трябва да е здравословно и питателно - но най-важното е да добавите само два продукта към вашата диета, които ще удължат младостта ви и ще ви позволят да живеете до 100 години. 

Реклама

Според британския изследовател и експерт по дълголетие Дан Бютнер, тези храни включват тъмен боб и орехи. Той препоръчва да ядете консерва боб и шепа орехи на ден. Но какви са ползите от тези продукти?

Лекар разкри 5 храни за дълголетие, които той яде всеки ден

И тъмният боб, и орехите съдържат огромни количества фибри и... Това са груби фибри, които прочистват червата и предотвратяват развитието на възпаление, което причинява рак на дебелото черво. В допълнение, тези храни са известни с високото си съдържание на протеини, което означава, че им отнема повече време за храносмилане в стомаха и ни карат да се чувстваме сити. Протеинът намалява жаждата за преяждане, а оттам и риска от затлъстяване, което се смята за провокатор на други сериозни заболявания - диабет и сърдечни проблеми.

Орехите също така съдържат големи количества Омега-3 мастни киселини, които намаляват вътрешното и външното възпаление, укрепват имунната система, поддържат зрението и намаляват риска от сърдечни заболявания. Въпреки това, други ядки също съдържат мастни киселини - например бадемите и кашуто, но орехите имат най-много от тях. 

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Мнението на експерта е подкрепено от изследвания. Например през 2004 г. в Япония, Швеция и Гърция бяха анкетирани стотици жители на така наречените „Сини зони” - места, където има най-много столетници. Оказа се, че жителите на Сините зони консумират боб и други варива всеки ден. Освен това се оказа, че всеки 19 грама тъмен боб намалява риска от смърт със 7%.

Самият Дан Бютнер проведе подобно проучване през 2016 г. Той попита жителите на Сардиния и Коста Рика, известни с дълголетието си, какви храни консумират. Оказа се, че всяко ястие на местните жители не е пълно без тъмен боб или нахут.

Що се отнася до орехите, Дан Бютнер установи, че жителите на Лома Линда, Калифорния, които живеят средно 10 години по-дълго от американците в други градове, ядат шепа орехи пет пъти седмично. Подобни резултати бяха открити в проучване от 2021 г., което установи, че хората, които консумират шепа орехи повече от пет пъти седмично, живеят с 1,3 години по-дълго от тези, които не го правят.

Не бива обаче да забравяме и физическата активност – това е още една тайна за дълъг и здравословен живот. Затова се препоръчва да изпълнявате нормата си от стъпки на ден, да правите кратка 20-минутна тренировка на всеки 2 часа, които сте прекарали в седнало положение, и също така да добавите лек джогинг към сутрешната си рутина.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес