Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и в жегите: ето до какво води прекаленото пиене на вода!

24 юни 2024, 15:11 часа

Вредно ли е да пиете прекалено много вода?

Реклама

Ключовата дума тук очевидно е „прекалено“. Да, прекаляването с вода може да бъде вредно, особено за хора с бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Д-р Кларис Безера обяснява тук какви са рисковете. 

При тези състояния организмът не може да елиминира излишната вода, което може да причини подуване, затруднено дишане, повишено кръвно налягане и претоварване на бъбреците. Освен това, прекаляването с вода за кратък период от време може да причини дисбаланс на електролитите в организма и да предизвика „водна интоксикация“ - включително симптоми като главоболие, гадене, повръщане, гърчове, умствено объркване, кома или дори смърт.

Кардилог: Правилното пиене на вода предпазва от кръвни съсиреци

Защо трябва да пиете вода всеки ден, без да се прекалява?

Пиенето на вода всеки ден регулира телесната температура, предотвратява камъни в бъбреците, избягва запек, насърчава храносмилането, детоксикира организма и подобрява външния вид на кожата. При това, ежедневният прием на вода също може да помогне за поддържане на адекватно тегло, тъй като тя играе роля във функционирането на няколко важни процеса за отслабване, като енергиен метаболизъм, чревна функция и храносмилане. Важното е преди всичко да не се прекалява!

Излишните течности в организма превишават способността на бъбреците да елиминират вода и ги претоварват в този им основна дейност. Това води до намаляване на натрия в кръвта и предизвиква състояние, наречено хипонатриемия, което провокира подуване на клетките. Такова водно отравяне може да се случи, когато се пие повече от 1 литър вода на час, но също така е често срещано при спортисти с висока интензивност - в крайна сметка те пият много вода по време на тренировка, но без да възстановяват количеството минерали, които се губят, и така се стига до негативни последици.

Симптоми на препиване с вода:

- главоболие;

- гадене или повръщане;

- световъртеж;

- крампи или мускулна слабост;

- замъглено зрение;

- дезориентация и умствено объркване;

- халюцинации.

В най-тежките случаи на хипонатриемия, със стойности на натрий под 120 mEq (милиеквиваленти) на литър кръв, може да се появи и затруднено дишане, конвулсии, делириум, кома или дори смърт. Поради тази причина, ако подозирате водно интоксикиране, трябва незабавно да отидете в лечебно заведение, защото излишната вода може да причини подуване на мозъка и да изложи живота ви на риск.

Как излишната вода вреди на вашето здраве?

Прекомерната консумация на вода за кратък период от време може да надвиши капацитета на бъбреците да я елиминират – този капацитет обикновено е 0.8 л до 1 л вода на час. Излишъкът на вода в организма може да доведе до дисбаланс на електролитите в кръвта, главно на натрия; ако той спадне под 135 mEq на 1 литър кръв, човекът в крайна сметка развива хипонатриемия.

Колкото по-ниско е количеството натрий на литър кръв, толкова по-висок е рискът от засягане на мозъчната функция и дори причиняване на трайно увреждане на мозъчната тъкан.Това се случва главно поради подуване на мозъка, което кара мозъчните клетки да се притискат към костите на черепа.

Лекар: Ето кога не трябва да пием вода

Излишната вода може да бъде още по-проблемна при хора със сърдечни или бъбречни заболявания, понеже натриевият дисбаланс може да повлияе на сърдечната функция, а излишната вода - на бъбречната.

Какво да направите в случай на съмнение?

Ако подозирате водна интоксикация, без отлагане трябва незабавно да отидете в медицинско заведение. Лечението обикновено се извършва с интравенозен серум за заместване на количествата минерали в организма, особено натрий.

Изяждането на малка солена закуска може да помогне за облекчаване на някои от симптомите, като главоболие или гадене, но винаги се препоръчва да се консултирате с вашия личен лекар, за да прецените необходимостта от по-специализирано лечение.

Внимание! Статията е само за сведение и обща информация. Винаги търсете медик-специалист.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес