Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни трикове как да запазим бананите от потъмняване през жегите

11 юли 2021, 14:14 часа

Как да съхраняваме банани, за да не почернеят? Много хора се чудят къде да съхраняват банани, за да не почернее кората. Това е просто, това е неизбежен процес и за да го намалите възможно най-много, изберете зеленикави, леко неузрели плодове, дръжте ги на стайна температура далеч от други плодове, увийте опашката в прозрачно фолио и не поставяйте в чанта.

Те не обичат яркото слънце. Не ги поставяйте на перваза на прозореца. Кората бързо ще потъмнее и ще придобие неприятен кисел вкус, а месото ще стане вискозно.

Не ги поставяйте в хладилника - това може да доведе до бързо потъмняване. Изненадващо, пулпата ще остане лека, мека и нежна.

Къде да съхраняваме банани?

Ако обичате да ядете банани, естествено ще ви е интересно къде е по-добре да ги съхранявате. Най-добре е да ги поставите в температурни условия не по-високи от 13-14 - С, например изба или хладно мазе, ако живеете в частна къща. За да предотвратите почерняването на горния слой, трябва да осигурите защита от пряка слънчева светлина или обикновено можете да скриете плодовете на тъмно място.

Какво още трябва да се направи, за да се осигури възможно най-дълъг срок на годност?

Вземете куп неузрели банани, увийте дръжките във фолио, предотвратявайки достъпа на етилен. Осигурете добра вентилация. И обратно, ако искате да ускорите узряването, сложете наблизо ябълки, круши или други плодове. Съвместното отделяне на газове от различни видове има положителен ефект върху процесите на зреене.

Къде да съхраняваме бананите, в хладилник или не?

Определено да, защото е удобно. Защо има упорити слухове, че те не могат да се съхраняват там? Факт е, че от хипотермия пулпата и кожата почерняват, това се случва, ако съхранението се извършва при температури под 13.3⁰С. В същото време вкусът на самия плод няма да се влоши - бъдете спокойни, бананите могат да се съхраняват в хладилника.

Този хранителен продукт не трябва да се съхранява в най-студената част на хладилника - до стената, в отделението за плодове. Опитайте се да намерите място "по-топло", например във вратата или на средния рафт, или още по-добре - прочетете инструкциите за вашия хладилник, където този проблем вероятно е разкрит.

Ако ще поставите банан в контейнер за съхранение, не поставяйте капак върху него. И като цяло, вместо херметически затворен контейнер, е по-добре да вземете хартиена торба. Както можете да видите, няма категоричен отговор на въпроса защо бананите не могат да се съхраняват в хладилника.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес