Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добри за мозъка: 9 храни, с които ще подобрите паметта и концентрацията

30 септември 2024, 12:00 часа

Мозъкът върши много работа всяка секунда - той контролира всички процеси в тялото ни. С помощта на правилно хранене можем да му помогнем да се справи перфектно с такова натоварване. Ето кои са храните, на които да обърнете внимание, за да се погрижите за мозъка си:

 

Мазна риба

Още: Полезни храни, които намаляват нивата на радиация

Мазните риби са сьомга, пъстърва, сьомгова пъстърва, херинга, сардини. Всички те са източник на омега-3 мастни киселини, от които мозъкът ни се нуждае, за да синтезира нови нервни клетки. По този начин намаляването на умствените способности, което често се появява с напредването на възрастта се забавя, а рискът от развитие на болестта на Алцхаймер намалява. Присъствието на мастни риби в диетата помага и за подобряване на настроението: учените са установили връзка между липсата на омега-3 мастни киселини и развитието на депресия.

 

Кафе и зелен чай

Кофеинът, който се съдържа в големи количества в кафето и зеления чай, повишава концентрацията, увеличава производителността и подобрява умствената дейност. Тези напитки са богати и на антиоксиданти, които предпазват мозъчните ни клетки от увреждане. А за тези, които обичат да пият чаша кафе всяка сутрин, има още добри новини: редица проучвания показват, че пиенето на кафе намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Още: Храната като успокоително: 5 прости, но важни правила за хранене при стрес

 

Плодове

Боровинките, боровинките и къпините са богати на флавоноидни съединения, които придават на плодовете характерния им ярък цвят и като бонус подобряват мозъчната ни функция. Флавоноидите имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, улесняват предаването на сигналите между нервните клетки, като по този начин увеличават способността за усвояване на информация и подобряват паметта.

 

Още: Те предотвратяват хипертония и оток: 7 храни, богати на калий

Куркума

Учените са установили, че куркумата и нейното активно съединение - куркумин, също имат противовъзпалителни, антиоксидантни свойства и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Тази популярна подправка може да повлияе и на настроението ни: според изследванията куркуминът повишава нивата на серотонин и допамин и намалява симптомите на депресия и тревожност.

 

Броколи

Броколите са още един продукт, който си заслужава да включите в диетата си. То е богато на витамин К, който е необходим за образуването на сфинголипиди - специални мазнини, които са част от структурата на нервните клетки. Редица проучвания показват, че повишеният прием на витамин К спомага за забавяне на свързаните с възрастта промени в нервната система и за подобряване на паметта при по-възрастните хора.

 

Черен шоколад

Изяждането на парче черен шоколад може не само да подобри настроението ви, но и да подпомогне функционирането на мозъка ви. Ползите от шоколада се дължат на съдържанието на флавоноиди в какаовите зърна, които, както си спомняме, имат изразено антиоксидантно действие. Според изследванията консумацията на черен шоколад подобрява паметта и забавя свързаното с възрастта намаляване на умствените способности.

 

Ядки

Ядките съдържат много хранителни вещества, важни за мозъка - витамин Е, здравословни мазнини, микроелементи. Витамин Е предпазва клетките от увреждане и помага за предотвратяване на когнитивния упадък при възрастните хора. За ползите от омега-3 мастните киселини, на които орехите са особено богати, вече е казано много, но си струва да се повтори: те подобряват паметта, концентрацията и настроението.

 

Храни с високо съдържание на витамин С

Портокалите, кивито, чушките и други храни с високо съдържание на витамин С са мощни антиоксиданти, които предпазват мозъка ни от увреждане от свободните радикали. Според проучване на австралийски и американски учени високите нива на витамин С в кръвта се свързват с подобряване на концентрацията, паметта и скоростта на вземане на решения.

 

Яйца

Яйцата за закуска са много здравословен навик, тъй като са добър източник на витамини от група В, фолиева киселина и холин, които са необходими за правилното функциониране на мозъка. Холинът участва в образуването на ацетилхолин - невротрансмитер, свързан с паметта и способността за учене.

 

Редовното консумиране на тези храни ще ви помогне да поддържате здравето и работоспособността на мозъка за години напред. Опитайте да ги включите в закуските, обядите и вечерите си още днес!

 

източник: https://theday.ru/krasota-zdorovie/encyclopedia-zdorovia/polezno-dlya-mozga-9-produktov-dlya-uluchsheniya-pamyati-i-vnimaniya/

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес