Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: Това е знак №1, че ядете твърде много млечни продукти

24 септември 2024, 09:10 часа

Млечните продукти често са звездната съставка в любимите ястия като баница, лазаня, макарони със сирене и таратор. Особено ако сте любител на сиренето, може да е трудно да си представите живота без вкусни храни като тези - и нека не забравяме сладоледа!

Още: Ако рибата и месото са ви скъпи: 3 бюджетни аналога, които са достъпни за всеки

Млечните продукти също са част от много здравословни ястия, като парфета с кисело мляко, омлети и салати. В същото време много хора вярват, че сиренето е нездравословно, с високо съдържание на мазнини и причина за възпаление в тялото. Тук регистрираните диетолози поставят рекорда дали млечните продукти са здравословни или не. Плюс издайническият знак, че ядете твърде много от него.

Здравословни ли са млечните продукти

Регистрираният диетолог Емили Ван Ек, казва, че млечните продукти със сигурност имат ползи за здравето и могат да бъдат част от питателна диета. „Млечните продукти са чудесен източник на калций и витамин D. Много хора не получават достатъчно нито едно от тези хранителни вещества, така че млечните продукти могат да бъдат чудесен източник на хранителни вещества“, казва тя. Калцият и витамин D играят решаваща роля за здравето на костите, което е особено важно да имаме предвид, когато остаряваме, тъй като костната плътност естествено намалява с възрастта.

Ван Ек казва, че някои млечни продукти, като мляко, кисело мляко и сирене, също съдържат протеини, така че включването на тези храни в ястията може да ги направи по-засищащи. „Закуската и леките закуски са най-лесният начин да използвате млечни продукти, но чаша мляко също може да бъде страхотна, особено за деца и хора, които изпитват трудности да задоволят хранителните си нужди“, казва тя. Регистрираният диетолог Шери Гау казва, че някои млечни продукти, като киселото мляко, имат пробиотици, които са полезни за червата.

Както можете да видите, има много хранителни ползи от млечните продукти и двамата диетолози казват, че е здравословно да се ядат всеки ден. Гау препоръчва три дневни порции нискомаслено или обезмаслено мляко, кисело мляко или сирене за деца на възраст от девет години до пълнолетие. „Когато млечните продукти се консумират в умерени количества дневно, това може да допринесе за здравето на костите и да намали риска от високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания“, казва Гау. Ван Ек добавя към това, като казва, че освен ако някой няма непоносимост към лактоза, няма научни доказателства, че млечните продукти са вредни за здравето.

Признак №1, че ядете твърде много млечни продукти

Въпреки че млечните продукти са здравословни, със сигурност може да има твърде много добри неща. Според двамата диетолози признаците, че някой яде твърде много млечни продукти, се разделят на две категории: тези, които не могат да понасят лактозата в млечните продукти в големи количества, и тези, които могат да понасят лактозата, но ядат толкова много млечни продукти, че вече не е здравословно.

Ако някой не може да понася големи количества лактоза, Гау казва, че проблеми с храносмилането като газове, диария, подуване на корема и спазми са признаци, че ядат твърде много млечни продукти. „Според Националните здравни институти 68% от световното население има малабсорбция на лактоза, състояние, при което храносмилателният тракт не може да усвои цялата лактоза, която е захар в млякото и другите млечни продукти, които те консумират. Малабсорбцията на лактоза може да доведе до непоносимост към лактоза, което прави човек по-вероятно да има симптоми. При лактозна малабсорбция или непоносимост, повечето хора могат да понасят малко лактоза, но количеството варира в зависимост от тяхната тежест,” обяснява Гау.

Може би нямате никакви проблеми с лактозата. Можете да ядете храни, пълни със сирене, да ги измиете с чаша мляко и да нямате никакви проблеми с храносмилането. В този случай и двамата диетолози казват, че знак номер едно, че ядете твърде много млечни продукти, е повишаването на LDL холестерола или кръвното налягане. „Млечните продукти имат натрий, а някои млечни продукти като пълномаслено мляко, сметана, сладолед и крема сирене имат високи нива на наситени мазнини, които могат да повлияят на здравето на сърцето, когато се консумират прекомерно. По-конкретно, високите нива на натрий могат да повишат кръвното налягане, а наситените мазнини в излишък могат да повишат нивата на холестерола в кръвта“, казва Гау.

Още: 7 храни, които ни карат да настръхваме, заради техният особен вкус

Поради тази причина е най-добре да останете в рамките на препоръчаните указания за не повече от три порции млечни продукти на ден. Също така е важно да прочетете етикета на съставките на млечните продукти, като минимизирате тези с високо съдържание на захар или натрий.

Струва си да повторим, че стига да нямате алергия към лактоза или чувствителност към лактоза, млечните продукти абсолютно могат да бъдат питателна част от вашата диета и дори можете да ядете млечни храни всеки ден. Но също така е важно да не прекалявате. Яденето на твърде много млечни продукти ще отмени ползите за здравето, които носи на масата. Като почти всичко, когато става въпрос за млечни продукти, умереността е ключова.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес