Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: 7 храни, които никога не трябва да ядете сурови

17 септември 2024, 11:25 часа

Изкушението да побързате с приготвянето на храната е голямо. Гладни сте и всичко изглежда достатъчно вкусно или поне засищащо за гладния ви стомах.

Но преди да оближете тази лъжица тесто за брауни или да извадите хамбургера от тигана, може да искате да проверите отново дали е достигнал момента, подходящ за ядене. Много от ежедневните храни са напълно безопасни и питателни, когато са приготвени правилно, но когато се консумират сурови или дори недостатъчно сготвени, съставките излагат хората на риск от заболяване или по-лошо.

Още: 6-те най-здравословни комбинации с яйца, които ускоряват загубата на тегло

„Много хора са наясно с потенциала да развият болести, причинени от храна, като ядат сурови или недостатъчно термично обработени животински продукти, включително пилешко, яйца и месо “, казва д-р Стейси Уудсън, „Въпреки това, има и храни на растителна основа, които не трябва да се консумират, ако са сурови."

Прочетете за списък от седем храни, които никога не трябва да ядете сурови, с информация от диетолог.

Брашно

Преди да опитате това тесто знайте, че яденето на сурово брашно не е препоръчително. „Истинската причина да не ядете сурово тесто за бисквити не са яйцата“, казва Кристен Лоренц, диетолог. „Суровото брашно се счита за сурова храна, тъй като обработката на зърнените култури за получаване на брашно не убива салмонелата и E. coli, на които зърното може да бъде изложено. Така че, ако наистина обичате да ядете сурово тесто за бисквити, ще искате първо да обработите брашното си термично и да използвате пастьоризирани яйца.

Телешка кайма

Има причина всички прибори, които се допират до сурово мляно говеждо месо при готвене, да бъдат почистени, за да не замърсят крайния продукт. Мляното говеждо месо никога не трябва да се яде сурово и има основателна причина. „E coli е бактерия, която може да се намери в говеждо месо и може да причини тежки хранителни заболявания и дори смърт. E coli се убива при температура от 71 градуса,” казва Дженифър Хаус, диетолог. „Бактериите на пържолата се намират от външната страна на месото. Една пържола е безопасна за консумация недостатъчно сготвена, тъй като бактериите отвън са сготвени и убити. Но хамбургер или тартар пържола е смляна пържола, така че бактериите могат да се разпространят навсякъде. Ако месото не е напълно сготвено, то може потенциално да причини заболяване поради бактерии, които може да присъстват."

Домашни птици

Птиците под каквато и да е форма не трябва да се консумират сурови. Пиле, пуйка, патица, гъска и други домашни птици трябва да достигнат вътрешна температура от поне 165 градуса, преди да бъдат безопасни за сервиране. „Суровото пиле може да съдържа множество бактерии, включително салмонела, които могат да причинят хранителни заболявания“, казва Хаус. „Всеки, който е преживял хранително отравяне, знае, че не си струва риска.“

Фасул

Вероятно се наслаждавате на вашия боб, сготвен докато омекне или поне ал денте, и това може да е начинът на небцето ви да ви спаси живота от несготвен боб. „Рискът от ядене на суров или недостатъчно сготвен боб не е общоизвестен“, казва Лоренц. „Преди да бъдат сготвени, суровите бобчета съдържат високо ниво на фитохемаглутинин, който е лектин или протеин, намиращ се в бобовите растения. Може да причини симптоми, подобни на хранително отравяне само от няколко сурови зърна. Стига да готвите добре зърната си – накиснете поне 5 часа, варете 10 минути или повече!“ Тези, които предпочитат консервиран боб, са в пълна безопасност, тъй като са напълно сварени и готови за консумация направо от консервата, ако желаете.

Мляко

Суровото мляко е противоречиво на много нива. „Разбирам, че нараства броят на хората, които избират сурово мляко, но като здравен специалист не мога да го препоръчам“, казва Лоренц. „Пастьоризацията беше изобретена, за да помогне за намаляване на риска от заболяване от бактерии, тъй като беше толкова често срещано. Има редица бактериални щамове, като E. coli, салмонела, Listeria и Campylobacter, които са открити и свързани с консумацията на сурово мляко. Всяко от тях може да доведе до хоспитализация или дори смърт.

Зърна от Лима

Недоварените зърна лима могат да бъдат неочаквано опасни. „Важно е да готвите старателно зърната Лима, тъй като те съдържат съединение, наречено линамарин“, казва Уудсън. „При поглъщане линамаринът се превръща в цианид. Според специалисти, дори малки количества излагане на цианид могат да причинят задух, слабост, главоболие, замаяност, болка в очите и други симптоми. Не се притеснявайте, бобът Лима все още е безопасна храна за ядене напълно сготвена и важен източник на хранителни вещества, включително протеини, фибри и желязо, посочва Уудсън. „Процесът на готвене възпрепятства отделянето на цианид от зърната Лима“, продължава тя.

Още: Лекар: Три основни съвета за добро храносмилане

Маниока

Маниоката — наричана още юка — е кореноплоден зеленчук, който расте под земята, подобно на картофите, но съдържа повече скорбяла. „Има много начини за приготвяне на маниока, но тя най-често се яде в смляна форма, тапиока , сгъстител“, казва Уудсън. „Маниоката съдържа опасни нива на цианид. Важно е да изхвърлите кожата и да я сготвите преди консумация.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес