Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детелините не са само за късмет. Вижте ползите за здравето от тях

18 декември 2021, 18:45 часа

Детелините са познати като чудесно почвенопокривно растение за градината, фуражна култура за селскостопанските животни и с това, че четирилистните от тях носят щастие и късмет.

Ползите от детелините обаче далеч надхвърлят споменатите. Детелините се отличават с благоприятно въздействие върху различни органи и тъкани в тялото и се използват за облекчаване на редица здравословни проблеми. Познавате ли ползите от тях?

Червена детелина

Червената детелина се употребява като лечебна от източните народи. Съдържа щедри дози витамин Е, който е един от най-мощните антиоксиданти, предпазващ клетките от увреждащото действие на свободните радикали. В богатия състав на червената детелина се открояват фитостероли, съставки, действащи противотуморно, витамин С, магнезий, фосфор, калий, хром, калций. В народната медицина се използват успешно за повлияване на възпалителни процеси и заради своите успокоителни, отхрачващи свойства, въздействието си върху имунната система, при високо кръвно налягане и повишен холестерол, сърдечносъдови заболявания и за пречистване на кръвоносните съдове.

Червената детелина се препоръчва при дегенеративни болести, детоксикация и за освобождаване от излишните течности в организма. Чудесна е за прием от дамите по време на менопауза, тъй като съдейства за поддържане на хормоналния баланс и на нивата на естроген в организма, и за прием от господата в зряла възраст, тъй като ги предпазва от развитие на туморни заболявания на простата благодарение на съдържащите се в нея ензими.

Червената детелина има ненадминат ефект при вирусни и бактериални инфекции, помага за облекчаване на бронхит, коклюш, астма и други проблеми с долните дихателни пътища.

Най-полезни са листата на червената детелина, от които се приготвят мехлеми, тинктури, чай, капсули. Кремовете и мехлемите намират приложение при лечение на кожни несъвършенства  и заболявания като акне, псориазис и др.

Внимание! Приемът на детелината трябва да бъде под лекарски контрол, тъй като са възможни странични реакции, както и токсичност при превишаване на дозите. Да не се приема от деца и бременни жени. Несъвместима е и с различни лекарства и добавки, консултирайте се с вашия лекар относно взаимодействията.

Бяла детелина

Медоносната бяла детелина се използва в народната медицина. Тя е употребявана като лечебно средство още от индианците. Играе ролята на мощен диуретик, освобождаващ организма от излишните натрупани течности, с което подпомага детоксикацията на организма и бъбречната функция. Действа противовъзпалително и антисептично. Бялата детелина помага при редица сериозни, остри, автоимунни и хронични заболявания като ревматоиден артрит, грип, вирусни инфекции, малария, хепатит, псориазис, подагра, проблеми, свързани с функционирането на черния дроб и жлъчката.

Бялата детелина съдържа вещества, имитиращи женските хормони и най-вече естрогените, което я прави подходяща за прием от дамите по време на менопауза.

Продължителният прием помага за разгръщането на ползите от бялата детелина. Консултирайте се с вашия лекар относно възможни противопоказания, странични ефекти или взаимодействия с терапия, която прилагате.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес