Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да подсилим имунната система: 7 храни с високо съдържание на цинк

10 октомври 2024, 18:00 часа

Дълго време цинкът е смятан за незначителен микроелемент и едва напоследък неговата роля в жизнените процеси на организма стана очевидна - както и фактът, че недостигът на цинк е много разпространен сред жителите на големите градове. Какво е важно да се знае за влиянието му върху човешкия организъм и кои продукти съдържат най-много от него - научихме от Наталия Григориева, антиейдж експерт и диетолог в клиниката за естетична медицина.

На първо място, цинкът е от съществено значение за нормализиране на клетъчния метаболизъм: той активира антиоксидантите, които предпазват клетъчните структури от увреждания, причинени от свободните форми на кислорода. Именно този микроелемент позволява на такива клетъчни структури като митохондриите да снабдяват организма с енергия без прекъсване. Неслучайно един от първите симптоми на недостиг на цинк е намалената физическа издръжливост.

Цинкът е част от ензимни комплекси, които са от съществено значение за:

Още: Лекар: Как действа цинкът при есенните вируси и настинки

- Синтез на протеини.
- Обновяване на кожните клетки и регулиране на производството на себум (това предотвратява възпаленията и сухотата на кожата).
- Усвояването на витамините А, D и Е.
- Синтез на бели кръвни клетки - клетки на имунната система, които са сред първите, които реагират на нахлуването на чужди „агенти“. Недостигът на цинк често се свързва с повишена честота на простудните заболявания.

Нормално е да приемате около 10-20 mg цинк на ден. Важно е да се отбележи, че недостигът му не се проявява веднага. Организмът може да го съхранява в кожата, черния дроб, бъбреците в количество от 2 до 3 g. Въпреки това е много лесно да си набавите цинк като част от консумираната храна. Рекордьор по съдържанието му са стридите. Малко вероятно е обаче да ги ядете често: не е лесно да се намери качествен продукт, а и струва доста скъпо. Освен това това е сезонен продукт. По-долу ще ви разкажем за по-достъпни източници на цинк.

Сусам и тиквени семки

В 100 г се съдържат 7,4-7,7 mg цинк.

Още: Съвети от специалисти: Кога е най-доброто време да приемате добавката си с цинк

Доста голямо количество цинк се съдържа не само в семената, но и в тиквеното и сусамовото масло. Имайте предвид, че тези продукти съдържат много мазнини, макар и полезни, така че спазвайте умереност при консумацията им. Използвайте тиквените и сусамовите семена като добавка към салата, супа, кисело мляко. Добавяйте масла към вече приготвени ястия - така ще увеличите максимално ползите от тях

Говеждо месо

В 100 г се съдържат 7 мг цинк.

Много екземпляри са разгърнати по темата за ползите от консумацията на червено месо. В него наистина има много различни микроелементи, които са особено важни за женското здраве - същото желязо например. Всъщност една порция червено месо ще ви осигури дневната доза цинк, така че е съвсем приемливо да ядете говеждо месо няколко пъти седмично: печете го във фурната, варете или задушавайте.

Още: В тези храни има най-много цинк и магнезий

Какао на прах

В 100 г какао има 6,4 mg цинк.

Идеален продукт за здравето. Важно е съдържанието на какаови зърна в праха да е поне 75 %. Идеалната здравословна напитка може да бъде направена не от краве, а от растително мляко - например бадемово или кокосово мляко.

Говежди език

В 100 г се съдържат 4,8 mg цинк.

Страничните продукти в здравословното хранене са незаменими продукти. Говеждият език е един от тях. Той се приготвя лесно и е идеален за комбинирана закуска, обедни салати или здравословна закуска.

Пуешко месо

В 100 г се съдържат 4 mg цинк.

По-голямото количество полезни витамини и микроелементи не се съдържа в бялото месо на тази птица, а в червеното. От гледна точка на цинка най-полезни са пуешките бутчета: те са идеални за печене или приготвяне на залък.

Пилешки яйца

В 100 г се съдържат 3 mg цинк.

В големи количества цинкът се намира в яйчните жълтъци, особено ако става дума за селски яйца. Що се отнася до количеството, могат да се консумират 1-2 яйца дневно, без да навредят на здравето ви.

Кокос

В 100 г се съдържат 2 mg цинк.

Много от нас вече са успели да включат кокоса в ежедневната си диета. Кокосовото мляко се използва за приготвяне на супи; често се използва при печене или като добавка към кафето. Освен това кокосовата сметана се съчетава отлично с плодове и горски плодове. Моля, имайте предвид, че кокосовите продукти са доста калорични, затова бъдете умерени в консумацията им.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес