Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бучене от климатика: кои са най-честите причини за неприятния шум?

26 юли 2024, 07:45 часа

Нивото на шум е една от характеристиките, които могат значително да повлияят на избора на битов климатик. Това ниво се измерва в децибели, като 0 дБ се приема като отправна точка за прага на чуване. Шумовете и звуците до 20 дБ са практически неразличими за човешкия слух. Например, шепотът звучи с 25-30 дБ, нормален разговор - в рамките на 35-45 dB, измерванията на шума на оживена улица дават показатели от 50-70 дБ.

Най-добрите битови климатици са нискошумни устройства. Техният вътрешен блок шуми със сила 26-36 дБ, тоест на практика шепне. При това звукът, създаван от климатика, е монотонен, донякъде напомнящ шум от вятъра. Човешкото ухо бързо свиква с него и, всъщност, го игнорира. Освен това е важно и местоположението: с всеки метър разстояние от уреда нивото на шума намалява с 2-3 дБ. Що се отнася до външния блок, той е по-шумен от вътрешния, но нивото на шума му не надвишава 54 дБ - ако на прозорците са монтирани прозорци с двоен стъклопакет, изобщо не се чува.

Климатик: Как да се охлаждаме правилно без риска за здравето?

Защо шуми вътрешния блок на битовия климатик?

Основните генератори на шум в битовите климатици, естествено, са подвижните елементи - вентилатор и мотор-компресор. Те причиняват основния процент на шума. Малко добавя хладилният агент, който се движи през системата, но ако монтажът е извършен технически правилно и самият уред е в изправност, този шум е абсолютно нечуваем. При евтини модели обаче може да се наблюдава бръмчене дори, когато климатикът е изключен - това се дължи на ниското качество на силовия трансформатор. Рязкото повишаване на нивото на звука е сигурен знак за необходимостта от незабавна диагностика.

Засилването на шума от вътрешния блок може да има няколко причини

Вентилаторът на сплит-системата

Дължи се главно на износването на лагерите. Лопатките на вентилатора може да докосват елементите на конструкцията. Това се случва особено често в евтини модели. Дължи се на ниското качество на пластмасата, която с времето се деформира и изкривява.

Съскане при включване

Такива звуци се причиняват от проблеми с пренасянето на хладилния агент през системата. Причината е стесняване на напречното сечение, огъване или запушване на тръбите. С течение на времето това може да доведе до прегряване и повреда на компресора.

Повишена вибрация

Обикновено причината е небалансирано работно колело на вентилатора. В преобладаващата част от случаите дисбалансът се причинява от силно замърсяване на работното колело - натрупването на прах се извършва неравномерно по цялата дължина, което нарушава баланса. Решението на проблема ще бъде системната поддръжка на климатика и навременното му почистване.

Честа вибрация

Проблемът може да бъде причинен от лошо качество на изработка или лошо прилягане на отделни елементи на корпуса. Нефункционалните елементи (облицовки, решетки), инсталирани „за красота“, често вибрират. Решението е или чрез премахване на тези части, или чрез поставяне на допълнителни уплътнения.

При пуснат климатик: как да определим подходящата стайна температура в жегите?

Липса на уплътнения

Нивото на шума се влияе от правилния избор на елементи (скоби, болтове) и качеството на монтажните работи. Често повишеният шум на външното тяло се дължи на липсата на гумени уплътнения между климатика и опората. В резултат на това корпусът на опората вибрира. Допълнителен шум се създава и от разхлабени (хлабави) закрепващи болтове в контакт с металната опора.

Замърсяване

Една от основните причини за шум във външното тяло е неговото замърсяване. С течение на времето блокът се запушва с прах, тополов пух, листа, парчета хартия и насекоми, което като цяло влошава топлообмена. Ненавременната поддръжка на климатика води до ускорено износване на компресора и в резултат на това до повишен шум.

Увеличаването на вибрациите, появата и усилването на външен шум е сигурен знак за нестабилна работа на оборудването за климатичен контрол. Своевременната поддръжка на битов климатик ще удължи значително неговия правилен експлоатационен живот.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес