Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билките, които гонят злото и привличат късмета

14 юли 2024, 15:15 часа

От древни времена хората са използвали билки за защита от зло и нещастие. Счита се, че някои растения имат специални сили да отблъскват негативната енергия и да носят късмет.

Билките, които пазят от зло

Една от тези билки е алое вера. Индианците са се отнасяли с дълбока почит към това растение. Суеверията твърдят, че ако държите растение алое в дома си, ще ви предпази от инциденти, особено от изгаряния. В цяла Африка растенията от алое се окачват над вратите, защото се смята, че привличат късмета и прогонват негативността.

За да предотвратят негативната енергия и да привлекат просперитет, някои хора окачват наниз от червени чушки близо до входната си врата. Освен това червеният пипер може да се смеси с билки за защитни амулети.

Лекар: Това са най-добрите билки за простата

От заздравяване на рани до защита срещу чума, лавандулата е била използвана по безброй начини през вековете. Това е популярно растение в градините по целия свят. Лавандулата символизира преданост, чистота, късмет и състрадание. Това също означава вяра, смирение и любов. Интересното е, че във викторианския език тези цветя се свързват с недоверие.

Някои хора свързват лавандулата с привличане на късмет или предпазване от лош късмет. Има теория, че тази асоциация идва от деня на Свети Иван, по време на който точно това растение е било изгаряно в огньове, за да прогони злите духове.

Според друго древно поверие вдишването на аромата на лавандула дава на човек способността да вижда призраци.

Копривата е друго растение със силна магическа сила. Суеверията за него произхождат от древни времена и от студените райони на Северна Европа и Азия, но оттогава са се разпространили по целия свят.

Според британския фолклор, копривата, набрана в събота, губи своите лечебни свойства. Освен това съществувало поверие, че ако държите листо от коприва в устата си, това ще излекува зъбобол. Копривата винаги се е смятала за ефективна за премахване на магии и проклятия и често се е използвала в защитни амулети.

Градският чай е друга билка, за която се счита, че прогонва злото. 

В гръцката митология градинският чай се счита за мощен защитник и лечител, подхранван от самите богове. Смятало се също, че растението подобрява паметта, оттук и връзката с мъдростта.

Освен това, древната практика за изгаряне на градински чай все още се използва за прочистване на домовете от негативна енергия и влияния.

Според народните предания тази билка е предпочитан избор за духовна защита от векове. Сега е широко известна като ценна билкова добавка. Жълтият кантарион е бил ценен от много култури, които са държали клонките му в домовете си или внимателно са ги изсушавали между страниците на книгите за духовна защита.

Легендите разказват, че жълтият кантарион винаги е имал изключителни защитни способности.Окачен на врати и прозорци или носен в джоба, той действаше като щит срещу гръмотевични бури и зли сили.

Смята се, че мащерката носи късмет във финансите и любовта. Във Франция е обичайна практика да се засажда мащерка в градината.

Много хора вярват, че за успех в кариерата трябва да се носи мащерка в портмонето или да се отглежда у дома, тъй като тя повишава увереността и самочувствието.

Смята се също, че изгарянето на мащерка в дома подобрява здравето, а възглавница с тази билка предпазва от кошмари.

Билките, които отблъскват комарите - засадете ги в градината си

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес