Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако търсите лечебна минерална вода - това са градовете в България за вас

04 януари 2024, 15:33 часа
Реклама

Още от древността лечебните води на територията на страната се използват за различни болести. Всеки извор е с различен химически състав и се отразява по различен начин на организма. България е изключително богата на минерални извори - над 200. Ако търсите лечебна минерална вода, ето кои градове си заслужава да посетите.

Велинград
Обявен за “СПА столица на Балканите”, Велинград се намира в Западните Родопи, на 750 м надморска височина. Минералните извори в курорта са с температура от 28 до 86 градуса. Сред тях най-известни са Каменица, Чепино, Драгиново, Лъджене, Варварски бани. Общият брой на изворите в града е около 80, с дебит на водата от 170 л/сек. Минералната вода във Велинград се използва за лечение на ставни и белодробни заболявания, гинекологични проблеми и стерилитет, неврологични смущения, както и заболявания на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Почти всички хотели във Велинград се захранват с минерална вода.  

Хисаря
Градчето е разположено в южната част на Средна гора, на 42 км от Пловдив. В Хисаря има 22 минерални извора, от които 16 са естествени, а другите шест са сондажни. Температурата на водата варира от 37 до 51 градуса, с общ дебит от 4000 л/сек. Водата е със слаба минерализация, без мирис и цвят, с приятен вкус. Може да се пие всеки ден или да се използва за лечение на стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците, урологични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, гинекологични и стоматологични заболявания, профилактика на зъбите. Почти всички хотели в курорта се захранват с минерална вода.

Да се създаде Национална агенция за минералните бани, предлагат от неправителствения сектор

Вършец
Вършец е първият балнеолечебен курорт в България. Разположен е в подножието на Западна Стара планина, близо до Берковица. През 1910 г. в града отваря врати първата минерална баня в България, изградена по подобие на баните в Баден-Баден, Германия. Водите са топли и подходящи за релакс и лечения. Водата е мека и приятна за пиене, не съдържа варовик. Полезна е за хора с проблеми в нервната, сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат. 

Банкя
Курортното градче е само на 17 км от София и я обявено за екологичен резерват. От хидротермалното находище в Банкя извират няколко естествени и сондажни източника, в които температурата на водата е между 36,5 и 37 градуса, а общият дебит е 24 л/сек. Водите от всички източници са с ниска минерализация, с ниска твърдост, без мирис и цвят и напълно бистри. Имат приятен вкус, което прави водата приятна за пиене. Подходящи са за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в обмяната на веществата и проблеми на нервната система. 

Девин
Девин е прочут с живописното си разположение и природни красоти. Намира се в централната част на Родопите. От няколко сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогичен химичен състав, но с температура от 37 до 76 градуса и общ дебит около 83 л/сек, или повече от 7 мил. литра в денонощие. Подходящи са за питейно балнеолечение при бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания.

При външно прилагане на минералната вода може да се постигне намаляване на артериалното налягане, овладяване на ставните болки и подобряване на функционалното състояние на ставите, редица кожни заболявания, както и заболявания на нервната, отделителната, сърдечно-съдовата и половата система.

Павел баня
Разположен сред живописната Розова долина, на 18 км от Казанлък, курортът е известен с лечебните си извори още от древността. В Павел баня бликат 7 източника с температура от 50 до 61 градуса. Водата им е бистра, безцветна, с приятен вкус и с лек мирис на сероводород. Лекува заболявания на нервната система, ортопедични заболявания, както и кариеси, гингивити и др.

Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

Сандански
В най-топлия град в България има над 80 извора с температура на водата от 42 до 81 градуса. Минерализацията е ниска и варира около 0,57-0,69 г. Минералните води са бистри, без мирис и приятни за пиене. Съчетанието вода - климат е подходящо за лечение на неспецифични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит), състояния след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в начален стадий и мн.др.

Сапарева баня
Курортът е разположен между планините Верила и Рила, на левия бряг на река Джерман. Гордее се с една от най-горещите минерални води (103 градуса), както и със своята ледено студена и чиста планинска вода, която е отлична за пиене. В центъра на града извира единственият гейзер, познат на Балканите. Минералната вода в Сапарева баня лекува заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, гръбначния стълб, гинекологични, кожни, ортопедични и дегенеративно ставни заболявания.

Със своята лечебна вода са популярни още курортите Момин проход, Поморие, Баня, Павел баня, Св.св.Константин и Елена, Шипково, Брезник, Върбица, Златоград, Летница, Царево и др.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес