Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 прости и ефективни начина за облекчаване на стреса

02 октомври 2024, 20:30 часа

Стресът е неизменна част от ежедневието ни и често може да се натрупа, ако не предприемем мерки за неговото управление. В забързания ритъм на живота, намирането на прости и ефективни начини за облекчаване на стреса е от ключово значение за поддържане на добро физическо и емоционално здраве. В тази статия ще ви представим 9 лесни и доказани метода, които можете да включите в ежедневието си, за да се справите със стреса и да поддържате баланс и спокойствие. Независимо дали сте на работа, вкъщи или в движение, тези съвети ще ви помогнат да се почувствате по-спокойни и по-концентрирани.

 

1. Дишайте дълбоко

Още: 5 точки по тялото са като бутони за изключване на стреса: Стара техника ще ви помогне да се успокоите и отпуснете

Дълбоките вдишвания и издишвания са бърз начин да намалите нивата на стрес. Според изследванията, правилното дишане нормализира кръвното налягане и отпуска тялото. Важно е да мислите и за други теми. Ако продължавате да решавате стресиращия проблем в главата си, този метод ще бъде неефективен.

 

2. Смейте се повече

Не се обвинявайте, че гледате забавни видеоклипове в YouTube или поредния епизод на ситком. Вие не отлагате, а се борите с психическия стрес. Смехът намалява нивата на хормоните на стреса - кортизол и адреналин.

Още: 8 растения, които могат да ви успокоят и да облекчат стреса

Учените обаче са успели да докажат, че самото очакване на забавлението дава подобен ефект. Тоест, за да подобрите настроението си и да се отпуснете, е достатъчно да научите за излизането на новия епизод на любимото ви комедийно шоу, а гледането му ще ви помогне да затвърдите резултата.

 

3. Направете списък със задачи и зачеркнете ненужните неща от него

Ясният план за действие ще ви позволи да класифицирате задачите като спешни и не толкова спешни. Имайки списък със задачи в ръка, е по-лесно да се съсредоточите, разумно да прецените колко време ще ви отнеме изпълнението им и да се отпуснете.

Още: Само така може да възстановите съня си, ако сте стресирани

В същото време смело отложете за утре това, което можете, но не е задължително да направите днес. Прекомерните изисквания към себе си са една от най-честите причини за стрес. Затова забравете за перфекционизма, позволете си да бъдете несъвършени и спокойни.

 

4. Откажете се от алкохола

Едно питие, взето, за да се отпуснете, всъщност ви вкарва в порочен кръг. Според изследванията , острият стрес предизвиква по-голяма консумация на алкохол, а алкохолът на свой ред увеличава нивата на стрес. Така че малко трезвеност по пътя към релаксацията няма да навреди.

 

5. Направете малко упражнения

Не е нужно да тренирате за маратон или да размахвате тежки тежести. Всяка физическа активност, която ви доставя удоволствие, ще ви помогне да се преборите със стреса, включително редовните разходки на чист въздух. Активността стимулира производството на хормона на радостта - ендорфин, така че трудностите на живота се понасят по-лесно.

 

6. Яжте шоколад

Учени проведоха експеримент, при който студенти по медицина изяждаха по 40 г черен или млечен шоколад дневно. Контролната група се справяла без този сладкиш. След 14 дни при студентите, които яли шоколад, било отбелязано намаляване на нивата на стрес. Освен това деликатесът имал по-ефективен ефект върху жените, отколкото върху мъжете.

 

7. Поддържайте семеен бюджет

Според Американската психологическа асоциация финансовите въпроси имат пагубно влияние върху нивата на стрес в САЩ. Ясно е, че американците не са единствените, които са стресирани от парите.

За да сте по-малко изнервени, водете семеен бюджет, като отчитате всички разходи и планирате разходите. В този случай няма да ви се налага да се притеснявате, че финансите вече са повлекли след себе си романтиката, а заплатата все още не идва скоро.

 

8. Четете книги

Изследователи от университета в Съсекс са доказали, че дори шест минути четене са достатъчни, за да се намали нивото на стрес с 68%. Според учените човешкият ум се съсредоточава върху обратите на литературния свят, като същевременно намалява напрежението в мускулите, включително и в сърцето. За да постигнете максимален ефект, си струва да четете добра литература, а не онлайн чатове.

 

9. Набавете си достатъчно сън

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи съвет. Въпреки това достатъчното количество сън е един от най-ефективните начини за облекчаване на стреса. Според изследванията , нивата на тревожност са много по-ниски при хората, които спят средно повече от 8 часа на нощ. Тези, които не получават необходимите им 7 часа, се оплакват, че се чувстват зле, летаргични са и не могат да се концентрират.

 

 

 

 

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес