Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 ползи за здравето от зеленото кафе

27 ноември 2018, 09:30 часа

Зеленото кафе все още се смята за екзотика по нашите географски ширини и най-често е пренебрегвано, за сметка на кафявия си "братовчед". Всъщност, в него няма нищо чак толкова загадъчно и странно – просто неизпечени зърна кафе, но с доста ползи за здравето, тъй като е запазило естествените си антиоксиданти. Ето кои са 9 от най-големите му предимства за нашия организъм.

Съдържа антиоксиданти

Зелените кафени зърна са богати на антиоксиданти, които намаляват вредите, причинени от свободните радикали. Редица проучвания потвърждават, че суровите и непреработени зелени зърна притежават чиста хлорогенна киселина (CGA), която е основен естер на кофеиновата киселина и регулира нивата на кръвната захар.

Активира метаболизма

Хлорогенната киселина е известна и като "активатор" на метаболизма. Тя свежда до минимум освобождаването на глюкоза от черния дроб към кръвта и поради този факт тялото ни започва да изгаря натрупаните мастни депа.

Помага за изгарянето на мазнини

Както вече казахме, зеленото кафе активира изгарянето на мазнините, но освен това то съдържа и голямо количество витамини и минерали, подобни по състав на тези в морските водорасли. Благодарение на това, кофеиновата напитка поддържа нивото на хранителни вещества в организма.

Потиска апетита

Ако обичате да угаждате на вкусовите си рецептори, зеленото кафе може да ви е от голяма помощ. Неговите свойства да потиска апетита и да предпазва от преяждане могат да контролират желанията ви за храна.

зелено кафе

Помага в борбата с диабета

Доказано е, че зелените зърна кафе могат успешно да лекуват диабет тип 2. Техният екстракт намалява високите нива на кръвна захар, ускорявайки загубата на тегло.

Намалява нивата на холестерол

Липопротеинът с ниска плътност (LDL), известен още като "лош холестерол", е основният виновник, който ни прави уязвими за сърдечно-съдови заболявания. Проучванията показват, че това може да бъде предотвратено, ако редовно се консумира зелено кафе.

Подобрява циркулацията на кръвта

Високото кръвно налягане може да бъде изключително опасно. За щастие, учените са открили, че зеленото кафе съдържа мощна аспиринова съставка, която предотвратява групирането на тромбоцитите и подобрява цялостната циркулация на кръвта.

Спомага детоксикацията на организма

Благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти и метаболитни "ускорители", зеленото кафе е пръв приятел на черния дроб, който както знаете е "лабоработията" на всеки организъм.

Тонизира и увеличава енергията

Поради наличието на голямо количество кофеин, зелените кафени зърна могат да се използват и съвсем по предназначение или иначе казано – точно както кафявото кафе. Макар да има доста по-различен вкус, тази напитка повишава енергийните нива и ни поддържа активни през целия ден.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес