Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 релаксиращи вечерни навици

11 октомври 2024, 20:30 часа

Те ще ви спестят време и енергия и ще ви помогнат да започнете добре следващия ден.
 
След работа вечеряте, след това гледате сериали на дивана или оставате до късно през нощта на телефона си. А на сутринта се събуждате отпочинали и се чувствате прегорели до средата на седмицата. Можете да се справите с всичко това с помощта на прости вечерни ритуали.

1. Подгответе се за утрешния ден

Изберете дрехите, с които ще отидете на работа, поставете спортната си униформа на видно място, ако ще тренирате, сложете всички необходими документи в чантата си. След това напишете как бихте искали да прекарате сутринта си. Утре ще бъдете по-продуктивни, защото имате всичко необходимо на една ръка разстояние.

Още: Тежък работен ден? Ето няколко лесни начина да се отпуснете

Представете си обратната ситуация, в която не сте готови за новия ден. Заспали сте, не можете да решите какво да облечете, забравили сте къде сте сложили важни документи. Ако подготвите всичко от вечерта, това няма да се случи и сутринта ще започне спокойно.

2. Прекъсване на връзката с работата

Служебните съобщения и имейли често отвличат вниманието ви дори у дома и ви пречат да се отпуснете. За да не се повтори това, винаги приключвайте работния ден по един и същи начин: подредете бюрото си, запазете важните документи на компютъра си, направете списък със задачи за утре.

И веднага щом се приберете вкъщи, преминете към ритуала си след работа. Това е всяка релаксираща дейност, която можете да повтаряте всеки ден: общуване със семейството, спорт, хоби, четене. Така на практика ще завършите всеки ден с щастлив край.

Още: Седем вида почивка, от които се нуждаете, за да се почувствате отново във форма

3. Изберете място, където да се отпуснете

Ако по цял ден гледате в екрана, вечер трябва да се отпуснете както физически, така и психически. В този случай гледането на сапунени сериали е най-малко ефективният метод.

Намерете място, където се чувствате удобно, и прекарайте 20 минути в него, само за да се успокоите. Например можете да седнете в тишина в кухнята или да погледнете през прозореца.

Друг вариант е да вземете душ веднага щом се приберете у дома. Това ще даде на мозъка ви сигнал, че работният ден е зад гърба ви. Или пък вършете прости домашни задължения, които ви отпускат.

Още: 10 гениално прости начина да превключите мозъка си в режим на почивка

4. Размишлявайте върху изминалия ден

За тази цел са достатъчни 5-10 минути. Спомнете си приятните моменти от деня, порадвайте се на малките победи, помислете какво може да се подобри.

Ето няколко въпроса, които можете да си зададете по време на подобни размишления:

- Какво свърших и какво не свърших?
- Как се чувствам след това?
- Можеше ли тази задача да бъде свършена за по-малко време? Ако да, как?
- Кои действия са били маловажни или дори ненужни, но са изглеждали спешни?
- Какво бих променил, за да бъда по-продуктивен?

5. Да се заема с любимо хоби

Работните дни обикновено не оставят много време за хобита. Непрекъснато отлагаме желанието си да напишем книга, да започнем блог, да научим чужд език, да започнем бизнес, да рисуваме или да програмираме. Но вечерта е най-подходящото време да го направите.

Така можете не само да се разсеете от работата и да се отпуснете психически, но и да станете по-продуктивни в основната си работа. Намерете поне половин час, за да се занимавате с хоби, което е важно за вас. То повишава настроението и самочувствието ви.

6. Прочетете нещо за удоволствие

Това е чудесно средство за облекчаване на стреса. Изберете книга, която ви харесва - художествен роман, мемоари, нещо вдъхновяващо - и отделете време за четене. Докато спите, мозъкът ви консолидира информацията, която сте научили, и ще я запомните по-добре.

Ако обичате да четете в леглото, изберете хартиени книги. Те няма да пречат на съня, за разлика от книгите на електронни носители, които излъчват синя светлина.

7. Не гледайте в екраните един час преди лягане

Синята светлина от екраните на лаптопите и смартфоните потиска производството на хормона на съня мелатонин. Освен това гледането на видеоклипове и снимки стимулира мозъка, което също пречи на съня.

„Десет минути концентрация върху телефона върху ефекта приблизително се равняват на едночасова разходка на слънчева светлина“, казва психологът Ричард Уайзман. - Представете си, че сте на ярка слънчева светлина в продължение на един час и след това решите да спите. Това няма да се получи.“

Затова не гледайте в екраните поне един час преди лягане. Ако спешно трябва да направите нещо на компютъра, намалете яркостта на екрана или инсталирайте програма, която включва топла подсветка през нощта.

8. Поставете съня на първо място

Често пренебрегваме съня в полза на други неща. Но достатъчното количество сън е важно както за здравето, така и за продуктивността ви през деня. Редовното получаване на добър сън поддържа психическата, емоционалната и физическата ви форма.

За да си осигурите достатъчно сън, лягайте и ставайте по едно и също време. Почистете спалнята си и не оставяйте в нея нищо през нощта, което да ви напомня за работа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес