Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 фантастични храни за понижаване на холестерола

28 август 2024, 17:30 часа

Холестеролът се разделя на три категории: липопротеини с ниска плътност, много ниска и много висока. Липопротеините с висока плътност са много полезни за здравето. Останалите два са вредни.

Още: Чувствате се изтощени: Яжте повече от тези храни

Според експертите здравословното ниво на холестерола е следното:

  • Нивото на общия холестерол трябва да бъде по-малко от 200 mg/dl (милиграма на децилитър кръв)
  • LDU холестеролът трябва да бъде по-малък от 100 mg/dl
  • LDL холестеролът трябва да бъде 40 mg/dl или малко по-висок.
  • Нивото на триглицеридите трябва да е по-ниско от 150 mg/dl.

За понижаване на холестерола са необходими промени в храненето и начина на живот. Нивото на холестерола се измерва с прост кръвен тест. В тази статия ще научите повече за храните, които помагат за поддържане на здравословни нива на холестерола.

Овес

Овесът съдържа големи количества разтворими фибри, които помагат за понижаване на нивата на липопротеините с ниска плътност. Фибрите намаляват усвояването на холестерола в кръвта, а същевременно фибрите ви държат сити за по-дълго време. Овесът също така намалява риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Бадеми

Бадемите са с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Те са богати и на фибри. Бадемите повишават нивата на добрия холестерол и намаляват нивата на лошия холестерол. Експертите препоръчват да се яде по една шепа бадеми всеки ден, но не повече.

Портокалов сок

Наличието на витамин С в пресния портокалов сок с целулоза помага за намаляване на холестерола. Портокаловият сок също така подобрява липидния профил в кръвта. Ако се притеснявате за нивото на кръвната захар, тогава яжте по няколко портокала на ден.

Сьомга

Рибата сьомга е богата на омега-3 мастни киселини, които предпазват здравето от висок холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания. Експертите препоръчват да се консумират една или две порции сьомга всяка седмица.

Зехтин

Мононенаситените мазнини в зехтина понижават нивата на лошия холестерол и предотвратяват сърдечни пристъпи. Експертите препоръчват да консумирате две супени лъжици зехтин екстра върджин, но бъдете внимателни, защото този зехтин съдържа много калории.

Авокадо

Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които са много полезни. Те намаляват нивото на лошия холестерол, но също така захранват организма с протеини, фибри, витамини и минерали. Експертите препоръчват да се яде по едно авокадо на ден.

Чесън

Чесънът понижава холестерола, кръвното налягане и предпазва сърцето. За много хора той е отлична алтернатива на лекарствата. Експертите препоръчват да се ядат две до три скилидки чесън на празен стомах всеки ден.

Черен шоколад

Този десерт може ефективно да намали нивото на лошия холестерол. Той съдържа много антиоксиданти и флавоноиди, които предотвратяват запушването на кръвоносните съдове. Експертите препоръчват да се консумират едно до две парчета черен шоколад с поне 60 процента съдържание на какао на ден.

Други съвети за понижаване на холестерола

Още: Храни, които могат да променят сърдечния ви ритъм и такива, които го регулират

Експертите препоръчват физическа активност, отказване от тютюнопушенето, избягване на алкохола и консумиране на по-малко наситени мазнини. Освен това те съветват да се избягват храни с високо съдържание на мазнини, въглехидрати и преработени захари. Червеното месо, мазните млечни продукти и преработените храни също трябва да се избягват.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес