Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, които лекарите съветват всеки над 50 години да прави

28 септември 2024, 21:30 часа

С напредване на възрастта трябва да се грижите по-добре за себе си. Това е единственият начин да запазите здравето и активността си и след пенсиониране.

Младите хора са склонни да приемат здравето за даденост и изпитват силата на тялото си. Но в по-напреднала възраст подобни трикове често, уви, не работят. И дори спането в лоша позиция може да ви накара да се почувствате зле на следващата сутрин. След 50 години тялото ви започва да работи по-зле и това е факт.

Добрата новина е, че можете да улесните живота си максимално и да направите всичко, за да останете енергични и активни дори и в напреднала възраст.

Още: От кои храни трябва да се откажете след тридесетте?

Движете се

Физическата активност е много важна на всяка възраст. Колкото по-възрастен си обаче, толкова по-значим става този момент. Именно движението предпазва костите ви от остеопороза.

Вашите тренировки могат да се състоят от прости упражнения: клекове, напади, лицеви опори.

Комбинирайте кардио със силови тренировки, изградете мускулна маса, опитайте колоездене, йога, пилатес -с една дума, изберете дейността по ваш вкус.

Още: 12 прости съвета, за да изглеждате на 30, когато сте на 50

 

Тренирайте мозъка си

Вашият ум също се нуждае от обучение. Не можете напълно да се предпазите от болестта на Алцхаймер, но лекарите посочват специфични навици, които могат да помогнат за намаляване на рисковете, доколкото е възможно.

Отделяйте време всеки ден за четене на книги или вестници, кръстословици, изучаване на чужди езици или свирене на нови музикални инструменти.

Още: 8 правила, с които ще сте в отлична форма на всяка възраст

 

Общувайте

Хората са социални същества. Всеки има нужда от общуване, дори и най-сдържаните интроверти. Без него психичното здраве започва да страда и това може да бъде особено забележимо в напреднала възраст.

За възрастните хора е много важно да имат поне едно положително социално взаимодействие всеки ден. Това може да е посещение при съсед, разговор с касиера, телефонно обаждане до семейството.

 

Следете нивата на стрес

Уви, невъзможно е да организирате живота си без никакви притеснения. Всъщност, в някои отношения стресът може дори да е полезен за вас. Хроничният стрес обаче може да разруши здравето, което вече се влошава с възрастта.

Тежкият стрес може да причини хаос на сърцето ви. Ето защо е важно всеки ден да намирате време за почивка и рестартиране и да използвате различни начини за релакс.

 

Ходете на прегледи

За много заболявания важи правилото: колкото по-рано лекарят постави точна диагноза, толкова по-голям е шансът за успешна терапия. Затова с възрастта е особено важно да ходите на профилактични прегледи при лекари, дори и да нямате конкретни причини за оплаквания.

 

Прекарвайте време навън

Учените препоръчват да останете на открито, изложени на слънцепоне pone от 5 до 30 минути на ден. Този навик ще ви помогне да си набавите витамин D без добавки. Освен това, естествената светлина спомага за установяването на естествени биоритми.

 

Следете диетата си

Диетата значително влияе върху нашето благосъстояние. С правилната храна можете да намалите риска от сърдечни заболявания, да регулирате кръвното налягане и да се отървете от излишния холестерол.

Съсредоточeте се върху храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, ограничете приема на захар и сол.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес