Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина да се справим с обилното потене

07 август 2022, 13:13 часа

Лятото е времето, през което се потим най-много. Това за никого не е приятно и затова в следващите редове ще ви представим 7 начина за справяне с потенето.

Къпете се по-често

Потта се състои от 90% и по принцип не мирише. Неприятната миризма идва от бактериите, които се размножават в зоната с окосмяване – подмишниците. Решението е да си взимате душ сутрин и вечер. Обезкосмявайте се вечерно време, за да може кожата да възстанови защитния си слой и да не е толкова чувствителна.

Дезодорант или антиперспирант

Дезодорантите биха ни помогнали с миризмата. Разбира се, трябва да ги прилагаме върху чиста и суха кожа. Антиперспирантите не се използват всеки ден, тъй като потискат функцията на потните жлези. Можете да ги използвате при публични изяви или специални поводи. Те намаляват потенето, но не се справят с миризмата.

Домашни рецепти за справяне с косопад, изпотяване и шипове

Дрехи от естествени материи

За да намалите изпотяването, то носете дрехи само от естествени материи. Такива са лен, памук, вълна, коприна, вискоза, кожа. С тях ще се чувствате много по-комфортно. Същото се отнася и за чорапите и обувките.

Пикантните храни усилват потенето

Някои храни, които са люти, стимулират потенето и оттам се отделя неприятна миризма. Ограничете горещата храна, алкохола и силните подправки. Намалете приема и на газирани напитки. Вместо това пийте повече вода. Витамините са мощни антиоксиданти, които намаляват неприятната миризма, но не потискат потенето.

Народни рецепти против потене

Можете да използвате и някои народни рецепти против потене. Например, разтворете една чаена лъжица сол в 100 мл вода и потопете ръцете си за 10 минути.

За потене на краката – 100 грама дъбови кори, залейте с 1 литър вода и оставете да ври на слаб огън за 20 минути. След това потопете краката си в отварата за около половин час.

За потене на тялото използвайте рецептата за дъбовите кори, но увеличете количеството – 500 грама и 4 литра вода. След това просто прибавете към ваната.

Какво показва прекомерното изпотяване?

Добре действа и настойка от бяла върба. 100 грама кори се заливат с 3 литра студена вода и се оставят да киснат за 8 часа. Препоръчват се прохладни вани за около 20-30 минути.

За 30 минути можете да накиснете корени от лечебна динка. С тази отвара правете компреси на проблемните места или пък вани за крака.

Освен всичко това помага и правенето на контрастни душове със студена и топла вода.

Процедури и козметика

Има различни козметични начини да се справите с изпотяването, като използвате гелове или таблетки. Хубаво е обаче да се консултирате със специалист, за да не се получат алергични реакции. Освен това потискането на изпотяването е намеса в естествените функции на организма, а това не е препоръчително. Факт е, че обикновените дезодоранти съдържат вещества, които не са особено препоръчителни.

Радикален метод

Можете да приложите и радикални мерки като ботокс имплантация. Така ще потиснете потните жлези и няма изобщо да се потите. Ако обаче не ви е препоръчано от лекар, то по-добре не го правете.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес