Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина да се избавим от лошата миризма на обувките

11 ноември 2021, 08:48 часа

Лошо качество на обувките или стелките, неадекватна грижа, липса на вентилация, изпотяване на краката и дори лошо съхранение. Всички тези фактори спомагат нашите обувки бързо да загубят свежест и да започнат да излъчват неприятна миризма.

Предлагаме ви няколко трика и ежедневни навици, които ще направят този проблем непознат за вас!

1. Грижете се правилно за тях!

Правилната грижа за обувките е ключът към добрата им форма. Как трябва да се почистват обувките, зависи от материала, от който са направени. Редовното отстраняване на замърсяванията предотвратява растежа на бактерии, причиняващи миризма. Някои от моделите обувки ви позволяват да свалите стелката, за да може да се изпере или да се смени с нова. 

2. Често проветряване – погрижете се за обувките си по време на етапа на съхранение 

Честото проветряване премахва неприятната миризма на обувките. Лошата миризма се задържа главно в обувките от пластмаса. Затова си струва да проветрявате обувките старателно след всяко носене, например като ги оставите на балкона. Самото място за съхранение на обувки също трябва да бъде добре вентилирано. 

3. Намалете изпотяването на краката

Степента на изпотяване на краката е индивидуален въпрос, но за щастие можете значително да го намалите. Решението тук е хигиената и използването на спрейове за обувки и антиперспиранти. Те предпазват стъпалото от прекомерна влага, намаляват миризмата, охлаждат приятно и често дори помагат за предпазване от болезнени мехури и ожулвания. След като използвате специализирана козметика за крака, не забравяйте да обуете чорапи. 

4. Сода бикарбонат за обувки – домашен лек за миризливи обувки

Содата за хляб се използва широко у дома. Използва се успешно за избелване и почистване, така че не трябва да е изненада, че може да послужи и за премахване на миризми от обувки. Содата убива бактериите и гъбичките, които директно причиняват проблема.

5. Премахнете неприятните миризми с помощта на чай

Чаят се отличава с интензивен аромат. Добро решение е да оставите пакетчетата с всеки чай в обувките си или в шкафа за обувки. Те ще абсорбират влагата и неприятна миризма, а обувките ще придобият приятен, билков аромат. Допълнително предимство на този метод е неговата ниска цена и фактът, че може да се използва практически без ограничения, без да уврежда обувките.

6. Котешка тоалетна в борбата с миризливите обувки

Този метод ще се хареса особено на тези, които имат четириноги приятели у дома. Те много добре знаят, че котешката тоалетна попива много добре влагата и неутрализира миризмите. Поради това е идеална за премахване на миризмата от обувките. Достатъчно е да изсипете малко количество от сместа в обувките и да я оставите за няколко часа – разбира се, извън обсега на котките, за да не се превърнат случайно обувките в тяхна тоалетна.

7. Отървете се от лошата миризма благодарение на ниската температура

Бактериите и гъбичките нямат шанс, ако са изложени на студ. Много хора се отървават от миризмата в обувките, като държат обувките си дори във фризера! Въпреки че тази идея може да изглежда противоречива, тя работи безупречно, защото пряко засяга причината за проблема – убива бактерии и гъбички.

Когато използвате този метод, трябва да се обърне специално внимание на хигиената. За целта е добре да поставите обувките си в херметичен плик, преди да ги поставите във фризера. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес