Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни, които разреждат кръвта

04 октомври 2024, 12:00 часа

Хората с гъста кръв са изложени на повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и образуване на кръвни съсиреци. Особено засегнати са хората на възраст над 45 години. На такива хора се препоръчва да добавят към диетата си специални храни, които намаляват гъстотата на кръвта. Важно е да се уточни, че тези продукти не заместват лечението, а само го допълват.

Вода

Водата е жизненоважна за организма, включително за нормалната плътност на кръвта. Здравословната норма е 1,5-3 литра на ден. Ако не пиете достатъчно вода, кръвта се сгъстява и се увеличава рискът от образуване на кръвни съсиреци. Ето защо един прост начин за разреждане на кръвта е да се пие вода в чист вид или поне под формата на чай.

Още: Тези храни ще прочистят дори най-омазнения черен дроб

Растителни масла

Маслиновото, лененото, гроздовото и други масла съдържат полезни за кръвта антиоксиданти, фенол, витамин Е и омега-3 киселини. Проучванията показват, че консумацията на растителни масла намалява нивото на веществата, които водят до образуване на кръвни съсиреци. Олиото е полезно за кръвта само преди термична обработка, затова е по-добре да го добавяте към готови салати или просто да потапяте хляб в масло.

Лайка

Чаят от лайка е много полезен продукт за всички, които имат гъста кръв. Лайката е естествен антикоагулант и потиска активността на тромбоцитите.

Още: Меню за среща: храни, които повишават либидото при мъжете

Морски водорасли

Ползите от морските водорасли са добре известни, а свойствата им за разреждане на кръвта са една от многото причини да добавите този продукт към диетата си. Морските водорасли и други морски дарове са богати на йод, който подобрява тонуса на съдовете и намалява вискозитета на кръвта.

Риба

Полезните омега-3 мастни киселини ефективно разреждат кръвта. За да предотвратите тромбоза, си струва да консумирате мазна риба и рибено масло. Последното подпомага резорбцията на съществуващите кръвни съсиреци. Лекарите съветват да се консумира риба поне 3 пъти седмично.

Още: Лекар: Това са най-добрите храни при косопад

Червено вино

Кожата на червеното грозде е богата на полифеноли - мощни антиоксиданти, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Червеното грозде обаче трудно се намира в магазините извън сезона. То се замества от вино, направено от червено грозде. Не забравяйте, че алкохолните напитки могат да се пият в много умерени количества.

Чесън

Друг антикоагулант, който трябва да бъде включен в диетата на всички притежатели на гъста кръв. За повече ползи е по-добре да се консумира чесънът суров, например да се смачка с нож и да се добави към зеленчукова салата или картофи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес