Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 сигурни начина да „убиете“ прахосмукачката си преди края на гаранцията

08 август 2024, 14:29 часа

За да не останете без прахосмукачка, ви призоваваме в никакъв случай да не правите тези грешки.

Събирате боклук във вид на прах

Има популярен лайфхак: поръсете сода за хляб върху матрака, оставете го за известно време и след това го издърпайте с прахосмукачка. От гледна точка на улесняване на почистването звучи идеално, но от гледна точка на грижа за оборудването не е добре. И още повече: събирането на сода за хляб може почти мигновено да убие прахосмукачка - това вече се е случвало на тези, които са опитали лайфхака у дома.

Содата е много фин прах, който лесно преминава през филтъра и запушва други части на машината.

7 причини да се сдобиете с прахосмукачка робот

Изсмуквате вода

Факт е, че събраната влага не изчезва сама. Отлага се върху части от прахосмукачката и служи като магнит за мръсотия и мъх. Отломки полепват по стените, причинявайки запушване и отслабване на всмукателната мощност. А почистването на „вътрешностите“ няма да е никак лесно.

Напълно сте заменили метлата с прахосмукачка

Прахосмукачките са предназначени за събиране на косми от домашни любимци, прах, пърхот, косми, мръсотия, трева и други малки отпадъци. Но те не са предназначени за събиране на чорапи, хартиени кърпи, вестници и други подобни от пода. Да, да, някои хора го правят!

Не миеш и не сменяш филтри

Кога за последен път почистихте филтъра на вашата прахосмукачка? Според статистиката само 2 от 10 души правят това редовно. Сред останалите осем има и такива, които никога не мият вътрешните части на прахосмукачката. Защо е необходимо това? Първо, натрупаната мръсотия намалява смукателния капацитет на оборудването. И второ, филтрите улавят миризмите и ако не бъдат почистени, те ще се разпространят из цялата къща при следващото почистване.

Друго нещо, което хората правят още по-рядко, е смяната на филтри. Разбира се, редовното миене ще ви отърве от по-голямата част от мръсотията, но с течение на времето те ще стават все по-трудни за почистване заради упоритите остатъци, които стандартното почистване не премахва. Повечето производители препоръчват пълна смяна на филтрите на вашата прахосмукачка поне веднъж годишно.

5 неща, които никога не трябва да чистите с прахосмукачка

Оставяте прахосмукачката да се зарежда непрекъснато

Технически това няма да повреди вашата прахосмукачка, но ако не е много стара, може да скъси живота на батерията. Експертите съветват да използвате машината до пълното ѝ разреждане, без да се опитвате да я презаредите наполовина. Тук всичко работи точно както при смартфоните и лаптопите: също е препоръчително да ги разредите и да ги заредите почти напълно.

Не премахвате космите от ролката на четката

Това е сериозен проблем, който трябва да се решава след всяко почистване. Човешка коса, косми на вашата котка, конци, мъх - всички те обгръщат ролката и постепенно я увреждат. Почистването на четката трябва да е рутинна задача, ако искате вашата прахосмукачка да издържи дълго време. Ако не можете да почистите всичко на ръка, използвайте ножица или гребен с широки зъби.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес