Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

17 юни 2024, 20:11 часа
Реклама

Както знаем, навиците могат да отразяват различни аспекти на личността, начина на живот и характера. Но те не винаги са свързани с нивото на интелигентност.

1. Свикнали сте да заспивате със звука на телевизора

Първо, светлината на телевизора може да повлияе на вашия циркаден ритъм и по-трудно ще заспите. Екраните излъчват синя светлина, която потиска производството на мелатонин, хормонът, отговорен за съня. Заради това качеството на съня намалява, което се отразява на работата на мозъка.

Второ, телевизионните програми често не релаксират, а стимулират и възбуждат мозъка в момент, когато той се подготвя за релакс и почивка. А това не само ще доведе до безсъние, но и ще влоши качеството на съня.

Изводът: умните хора, които се грижат за себе си, няма да заспят с включен телевизор.

Вредни вечерни навици, които пречат на съня ни

2. Прекарвате часове в скролване на социалните медии преди да си легнете.

Вредният навик да прелиствате социалните мрежи за час-два повишава безпокойството и също като телевизията напряга мозъка, който се готви за нощна почивка. По-добре е да забравите за джаджите час преди лягане.

3. Обичате да спите с дрехите си

Изненадващо се оказа също, че умните хора с високо IQ не спят с дрехите си. Оказва се, че любимите ни пижами, бельо и чорапи ни изиграват лоша шега и само ни пречат. Твърди се, че тялото се сковава и остава напрегнато, поради което мозъкът не се изключва напълно, почива наполовина, ако не и на една трета през нощта.

4. Не следвате рутина и спите, когато пожелаете

Лошите модели на сън могат да повлияят отрицателно на вашето физическо и психическо здраве по няколко причини. Например липсата на сън може да доведе до лоша памет, внимание, концентрация и други когнитивни функции.

Също така „свободният“ модел на сън-бодърстване, който не дава на тялото редовна почивка, провокира риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и други хронични заболявания. Лошото настроение и емоционалните разстройства също са последствия, на които се обричат ​​онези, които си лягат и се събуждат, когато пожелаят.

Навици за здрав и спокоен сън

5. Лягате късно, събуждате се късно

Това преминава плавно от предишната точка. Хората, които обичат себе си и искат да запазят ясно съзнание и трезв ум до дълбока старост, никога няма да се отдадат на подобни неща. Както се казва в интернет, само хората с нисък интелект си позволяват такова безотговорно отношение към нощната почивка.

6. Не можете да станете без будилник

Това не означава, че хората с нисък интелект не могат да се събудят без будилник. Способността за самостоятелно събуждане зависи от много фактори, включително модели на сън, биологични характеристики на тялото, ниво на стрес и начин на живот. Човешкото тяло има вграден биологичен часовник, който регулира циклите на сън и бодърстване. Този часовник обаче може да работи различно за хората.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес