Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 летни навика, които могат да навредят на бъбреците

26 юли 2024, 15:25 часа

Лятото е време за почивка и забавление, но някои сезонни навици могат неволно да навредят на бъбреците ви. Ето шест летни вредни навика, от които е добре да се откажете:

Свръхконсумация на дехидратиращи напитки: Въпреки че е изкушаващо да се наслаждавате на летни напитки като ледено кафе, сода и алкохол, тези напитки могат да бъдат дехидратиращи. Дехидратацията е значителен риск за здравето на бъбреците, тъй като може да доведе до камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Стремете се да балансирате приема на напитки с много вода, за да останете хидратирани. Ако все пак консумирате кофеинови или алкохолни напитки, не забравяйте да увеличите приема на вода, за да противодействате на дехидратиращия им ефект.

Прекомерен прием на сол: Лятото често се увеличават трапезите на открито и барбекютата, където често се консумират солени храни като чипс, хот-дог и преработени меса. Високите нива на натрий могат да доведат до високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за бъбречни заболявания. Консумацията на твърде много сол може да доведе и до задържане на течности, което допълнително натоварва бъбреците. Избирайте пресни, непреработени храни и използвайте билки и подправки за овкусяване на ястията вместо сол.

Често срещани навици, които увреждат бъбреците?

Пренебрегване на слънцезащитата: Прекарването на продължителни периоди на слънце без подходяща защита може да доведе до дехидратация и прегряване, което може да се отрази негативно на функцията на бъбреците. Слънчевите изгаряния и топлинният удар са рискове, които могат да изострят бъбречните проблеми. Не забравяйте да носите слънцезащитни продукти, да се хидратирате и да правите почивки на сянка, за да предпазите кожата и бъбреците си от екстремни горещини.

Пропускане на хранения: При натоварения график през лятото е лесно да се пропускат хранения или да се яде нередовно. Това може да доведе до дехидратация и колебания в нивата на кръвната захар, което натоварва бъбреците. Поддържането на редовен график на хранене с балансирани ястия може да помогне за осигуряване на постоянна хидратация и прием на хранителни вещества, което подпомага цялостното здраве на бъбреците.

Прекаляване с преработени храни: Много от любимите летни храни са преработени и с високо съдържание на нездравословни мазнини, захари и консерванти. Те могат да допринесат за увреждане на бъбреците с течение на времето, като увеличат натоварването на бъбреците и повлияят на кръвното налягане и нивата на глюкозата. Заложете на цели, непреработени храни като плодове, зеленчуци и постни протеини, които са по-щадящи за бъбреците.

5 вредни навика, които влияят на бъбреците

Пренебрегване на редовните упражнения: Въпреки че лятото е идеално за дейности на открито, пропускането на редовни упражнения може да доведе до увеличаване на теглото и до повишен риск от бъбречни проблеми. Физическата активност помага за регулиране на кръвното налягане и нивата на глюкозата, като намалява риска от бъбречни заболявания. Включете редовни упражнения в лятната си програма, като ходене, плуване или каране на колело, за да поддържате бъбреците и цялостното си здраве в норма.

Съобразяването с тези навици може да ви помогне да се насладите на по-здравословно лято. Като се хидратирате, следите за приема на сол, предпазвате се от слънцето, храните се редовно и здравословно и поддържате активен начин на живот, можете да поддържате бъбреците и цялостното си благосъстояние през целия сезон.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес