Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които вредят на зъбите ви

02 септември 2024, 17:15 часа

Поддържането на добро здраве на устната кухина включва не само редовното миене на зъбите с четка и конец за зъби. Диетата също е важна, ако искате да поддържате зъбите си здрави и силни. Някои храни, макар и вкусни, могат да бъдат особено вредни за тях. Ето шест такива, за които трябва да внимавате:

Захарни закуски и напитки

Захарните храни и напитки, включително бонбони, газирани напитки и сладкиши, са известни с това, че причиняват проблеми със зъбите. Когато се консумира захар, тя взаимодейства с бактериите в устата и произвежда киселина. Тази киселина може да разруши емайла на зъбите, което води до появата на кариеси. Освен това сладките напитки често имат добавени киселини, които могат допълнително да отслабят емайла и да допринесат за ерозията.

Още: 7 храни, които могат да увредят вашите зъби и то сериозно

Киселинни плодове

Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрути са богати на витамин С, но също така са много киселинни. Лимонената киселина в тези плодове може да доведе до ерозия на зъбния емайл с течение на времето. Въпреки че плодовете са съществена част от здравословното хранене, разумно е да ги консумирате в умерени количества и да изплаквате устата си с вода след това, за да неутрализирате киселините.

Скорбялни храни

Храни като картофен чипс, бял хляб и крекери са богати на скорбяла, която лесно може да попадне между зъбите. След като попаднат в устата ви, тези нишестета се разграждат до захари, които могат да подхранват вредните бактерии и да доведат до натрупване на плака. С течение на времето това може да доведе до кариес, ако не се поддържа подходяща устна хигиена.

Още: 13 меки храни, които да ядете след изваждане на мъдреците

Сушени плодове

Въпреки че сушените плодове, като стафиди и кайсии, често са обявявани за здравословни закуски, те могат да навредят на здравето на зъбите. Сушените плодове са лепкави и могат да полепнат по зъбите ви, което ги прави благоприятна среда за развитие на бактерии. Освен това в много сушени плодове има добавени захари, които могат допълнително да допринесат за появата на кариес.

Сода и енергийни напитки

Тези напитки са не само с високо съдържание на захар, но и киселинни. Редовната им консумация може да доведе до значителна ерозия на емайла. Дори „диетичните“ или „без захар“ газирани напитки съдържат киселини, които могат да увредят зъбите, затова е добре да се ползват пестеливо.

Още: Кога е най-правилното време за миене на зъбите - преди или след закуска?

Лед

Дъвченето на лед може да изглежда безобидно, но може да бъде доста вредно за зъбите ви. Твърдостта на леда може да напука или да счупи зъбите, особено ако имате пломби или отслабен емайл. Освен това дъвченето на лед може да изостри съществуващите зъбни проблеми и да доведе до повишена чувствителност.

За да защитите зъбите си, помислете за ограничаване на приема на тези вредни храни и включете в диетата си по-щадящи зъбите варианти като зеленчуци, млечни продукти и вода. Освен това поддържането на редовна устна хигиена - миене на зъбите два пъти дневно, ежедневно използване на конец за зъби и редовно посещение при зъболекар - може да помогне за смекчаване на въздействието на тези храни и да запази усмивката ви здрава и ярка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес