Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 зелени растения, любими на всички дълголетници

10 септември 2024, 11:20 часа

Диетата, богата на зеленина и зеленчуци, играе особена роля за поддържане на здравето, като например помага за облекчаване на отоци и понижаване на холестерола.

Зелените зеленчуци са най-бързият начин да обогатите диетата си с витамини и минерали. Сред голямото разнообразие от „зелени приятели“ е трудно да не откриете поне един ваш фаворит, а разнообразието от рецепти определено няма да ви позволи да се отегчите. Освен това диетата, богата на зеленина и зеленчуци, играе важна роля в подкрепа на здравето, като например помага за облекчаване на отоците и понижаване на холестерола.

Ирина Попкова, сертифициран диетолог и уелнес експерт, ни разказва кои храни помагат за поддържането на организма.

Още: Тези зеленчуци съдържат най-малко захар

Зелените зеленчуци носят много ползи за здравето, но са с много ниско съдържание на калории. Витамините и минералите, които се съдържат в зелените зеленчуци, подпомагат правилното производство на ензими (включително храносмилателни ензими), което има благоприятен ефект върху храносмилането и доброто състояние.

Редовното добавяне на листни зеленчуци, пикантни билки и листа от салата към диетата определено е ключът към здравословния начин на живот.

Въпреки това, при решаването на важни проблеми като нивата на холестерола в кръвта и отоците, е важно да се „започне“ не само със салата. „Отоците могат да се появят по няколко причини: липса на протеини в ежедневната диета, нарушаване на водния режим“, споделя нутрициологът. - Доказано е, че разширените вени също могат да бъдат съществена причина за появата на отоци. Ето защо познаването на своето здраве и редовните профилактични прегледи помагат да се изключат факторите на патологичните заболявания и да се формира правилна хранителна стратегия“.

Сред витамините, които имат положителен ефект върху намаляването на симптомите на отоците, са А, В3, В6 и С. Зелените зеленчуци с тези витамини в състава си спомагат за подобряване на кръвообращението, намаляване на възпалението и поддържане на баланса на течностите в организма.

Още: 10 храни, които съдържат много малко калории

- Витамин С: има антиоксидантни свойства и спомага за укрепване на стените на капилярите, което може да намали отока.

- Витамин В6 (пиридоксин): помага за регулиране на баланса на течностите в организма и участва в производството на серотонин, който влияе на кръвоносните съдове.

- Витамин В3 (ниацин): разширява кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението и спомага за намаляване на отоците.

- Витамин А: стимулира регенерацията и забавя стареенето на клетките.

Още: Ето защо замразените горски плодове и зеленчуци са по-здравословни

Някои други състояния, свързани със съдовете, като например висок холестерол, могат да повлияят на появата на отоци. Тук ще бъдат приложими и зелените зеленчуци - например листните зеленчуци и пикантните растения с витамин А, който е компонент на клетъчните мембрани. Витамин В3 е особено важен за поддържане на правилното производство на холестерол. Той участва в регулирането на липидната обмяна, като предотвратява отлагането на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове.

Препоръчително е да се добавят и зелени зеленчуци, съдържащи витамин В5 - той регулира синтеза на холестерол и укрепва стените на кръвоносните съдове и вените.

Сред зелените растения с високо съдържание на полезни витамини са следните видове:

Спанак

Спанакът съдържа витамини А, С, желязо и фолиева киселина. Листата му са лесни за включване във всяка диета - с тях можете да приготвяте различни ястия: от прости салати до богати смутита с плодове и горски плодове.

Манголд

Манголдът е не само един от най-популярните средиземноморски зеленчуци, но е и най-хранителният от всички зелени зеленчуци в света (отстъпва само на спанака). Препоръчва се да се вари или задушава бързо, за да се намали съдържанието на оксалова киселина.

Розмарин

Розмаринът придава на ястията ароматни и пикантни нотки. Когато е пресен, той е богат на фибри (съдържа поне 14 грама фибри на 100 грама) и е отличен източник на минерали като калций, желязо и магнезий.

Копър

Въпреки че копърът се използва най-често за туршии, неговият анасонов аромат разнообразява и ястия с агнешко месо, риба и салати. Той съдържа повече от половината от дневната стойност на витамините С и К.

Кориандър

Най-известното свойство на кориандъра е да понижава нивата на глюкозата в кръвта. Ето защо той ще бъде особено полезен за тези, които имат диабет. Зелените листа на кориандъра могат да се добавят към салати, гарнитури или тестени изделия, но са най-полезни, когато са пресни.

С голямото разнообразие от листни зеленчуци, билки и пикантни подправки всеки може да обогати диетата си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес