Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 въпроса с отговори за динозаврите

03 септември 2022, 12:39 часа
Реклама

Името динозавър произлиза от гръцките думи deinos („ужасен“ или „страшно велик“) и sauros („влечуго“ или „гущер“). Отнася се за група влечуги, които процъфтяват на Земята в продължение на близо 180 милиона години; повечето са изчезнали преди около 66 милиона години. Въпросите и отговорите в този списък са взети от разделите с водещи въпроси на статиите за динозаври и бозайници, където можете да намерите отговори на още въпроси.

Какво представляват динозаврите?

Динозаврите са разнообразна група влечуги, които са били доминиращата земна форма на живот на Земята през мезозойската ера, преди около 245 милиона години. Динозаврите са в упадък към края на периода Креда, преди около 66 милиона години.

Защо птеродактилите не са динозаври?

Кой е най-големият динозавър?

Въпреки че оценките варират, един от претендентите за най-големия динозавър е аржентинозавърът. Открит в Аржентина през 1987 г., аржентинозавърът се смята, че е бил дълъг от 37 до 40 метра (121 до 131 фута) и е тежал до 100 метрични тона.

Съществуват ли динозаврите днес?

Общоприето е, че съвременните птици са потомци на динозаври. Доказателство за тази теория за първи път възниква от фосилните записи на археоптерикса и сяотинга, два рода тероподи динозаври, които показват подобни анатомични структури на птиците.

Защо са изчезнали динозаврите?

Как повечето динозаври са изчезнали?

Упадъкът на динозаврите най-вероятно е причинен от много различни фактори. Популярна теория е, че астероид се е разбил в полуостров Юкатан преди 66 милиона години, причинявайки изхвърлянето на достатъчно земен и астероиден материал в атмосферата, така че слънчевата светлина вероятно да е била блокирана за няколко години. Това би засегнало сериозно живота на растенията и впоследствие би довело до края на повечето динозаври.

Съществували ли са бозайници и динозаври по едно и също време?

Според данните от вкаменелости бозайниците са съществували от периода на триас, заедно с ранните динозаври като Riojasaurus и Saltopus. Истинските бозайници, като подобния на мирис Juramaia sinensis, са се появили преди 160 милиона години, по време на юрския период, където са живели заедно с динозаври като брахиозавъра и стегозавъра.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес