Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 типа свекърви: Как да намерим общ език с тях без кавги и скандали?

11 февруари 2022, 18:30 часа

Може би връзката между снаха и свекърва е най-големият проблем за почти всички омъжени жени. Какво да направите, ако е почти невъзможно да се намери общ език с майката на съпруга? Като за начало разберете нейната психология и приемете правилата на играта!

Запознайте се с пет вида свекърви, сигурни сме, че в една от тях определено ще разпознаете своята!

Основното нещо е да разберете каква стратегия на поведение трябва да изберете за такава жена!

Свекърва-съветник

Такава свекърва винаги се стреми да дава съвети за подобряване на живота ви, защото винаги знае кое е правилно. Тази жена дори коментира онези области, за които е слабо запозната, идва в дома ви и гостува, сякаш си е у дома. Тя може да „почисти“ хладилника, ако някои продукти й се струват развалени, да провери реда във вашите шкафове и определено ще даде съвет как най-добре да се изпържат котлети и да почисти миксера, защото в къщата, където живее синът й, всичко трябва бъде на най-високо ниво.

Как да отговорите:

На първо място тази свекърва не ви е истинска помощ – тя не подобрява качеството на живота на вашето семейство, а желанието да контролира живота на сина си. Най-хубавото е да живеете отделно и не много близо до свекървата, за да поддържате нормални човешки отношения с нея.

Свекърва-жертва

Такава свекърва винаги ще се оплаква на съпруга си от вашите недостатъци, както реални, така и измислени от нея. Не се учудвайте, ако тази жена зад гърба ви ще говори на сина си, каква лоша съпруга има, лоша домакиня и несъвършена майка. Но ако я попитате директно от какво е недоволна, отговор няма да има. Правейки това, можете само да влошите ситуацията, тъй като свекървата ще каже на съпруга ви колко неподходящо общувате с нея.

Как да реагирате:

Стойте настрана, не се подвеждайте от провокациите на толкова интригуващата жена. Опитайте се да отговаряте сдържано и по същество и никога не споделяйте подробности от личния си живот, не говорете за трудности или проблеми с нея.

Конкурентна свекърва

Ако в живота със съпруга ви се случи нещо негативно, винаги ще бъдете виновна само вие, а не сина й. На съпруга винаги ще му се казва, че заслужава по-добра жена, която да го разбира и да се грижи по-добре за него. Единственото жалко е, че това свободно място вече е заето от нея.

Как да отговорите:

Този човек се опитва да се наложи вместо вас за ваша сметка, но вашата задача е да предотвратите това. Редовно хвалете съпруга си, можете дори да посочвате недостатъците си пред нея и да приемате критиките много спокойно. Когато няма повече удоволствие от критиката, свекървата ще смени стратегията и ще се успокои.

Свекърва – майка закрилница

Тази свекърва не иска да разбере, че нейното момче е пораснало отдавна и вече има собствено семейство. Тази жена ще направи всичко възможно да го задържи в живота си. Не се учудвайте, че съпругът трябва да жертва семейните празници, за да заведе майка си в селската къща, да помогне за ремонта или да копае картофи в градината. И всичко това той трябва да направи, защото майка му го е отгледала.

Как да реагираме:

Невъзможно е да се превъзпита такава „мама“, която иска да върже сина си за полата за цял живот. Но можете да направите живота й по-пълноценен, да й намерите интересно хоби, да купите билет за почивка. Разбира се, необходимо е да се помага на възрастните родители, но не редовно да се жертват собствените интереси и семейното свободно време.

Свекърва-демократ

Такава свекърва се опитва да не си пъха носа в живота на децата, тъй като тя също има свои собствени интереси. Тя с удоволствие ще ви даде добър съвет, ако вие се обърнете към нея, но няма да ви засипва с упреци и да диктува как да живеете. Почти невъзможно е да се карате с такава свекърва, защото тя рядко идва, а по това време се опитвате да направите всичко, така че общуването на децата с баба им да е пълно и в здравословна среда.

Как да отговорите:

Благодарете на такава свекърва за мъдрия й подход към участието в живота на вашето семейство, предлагайте по-често помощта си и поддържайте добри отношения с нея, защото такива жени са истинско богатство.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес