Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че ни липсват мазнини в диетата

17 март 2022, 18:30 часа

Когато става въпрос за диети, първото нещо, за което се сещаме, че трябва да изключим от менюто си, това са мазнините. Както знаем, те, наред с въглехидратите са сред основните причини за покачването на килограми и трупането на излишни мазнини в някои части на тялото.

Пълната елиминация на мазнините от храненето обаче може да доведе до много проблеми, свързани със здравето, защото те, както протеините или фибрите, имат своето място и роля в нашия организъм. Освен че помагат на тялото ни да функционира правилно, те подпомагат редица функции и биологични процеси в него, а липсата им може да доведе до редица проблеми в изпълнението им, а оттам и до много и различни здравословни проблеми.

Голяма част от жизнените ни функции се изпълняват именно с помощта на мазнините. На първо място те снабдяват тялото ни с необходимата му енергия, а в едно с протеините, участват в изграждането и деленето на клетките и тяхната регенерация и растеж. Те са важна част от клетките на очите, кожата, мозъка, нервната и сърдечно-съдовата ни системи.

Мазнините са и едни от най-важните за правилния синтез на хормоните. Тяхната липса или недостатъчно количество, може да затрудни този процес и да доведе до появата на хормонален дисбаланс, а оттам и до редица други здравословни проблеми.

Но как можем да разберем дали страдаме от дефицит на мазнини в тялото ни?

1. Дефицитът на витамини е един от основните признаци за това. Мазнините са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини Е, А, D и К. Невъзможността тези витамини да се абсорбират правилно, води до много проблеми, като безплодие, депресия, проблеми с очите, косопад, проблеми със зъбите и т.н.

2. Ограничаването или елиминирането на приема на мазнини, може да доведе до проблеми с храносмилателната система, сред които са  запек, възпаление на червата, панкреатична недостатъчност, гастрит и други.

3. Мазнините са тези, които участват в образуването на космените фоликули  и стимулират растежа на косата. Липсата им води до промяна в цикъла на растеж на космите и в едно с липсата на витамини, води до появата на косопад.

4. Участието на мазнините в различните процеси на клетките, като делене и синтез е много важен и липсата им би ги затруднила. Оттам идва и трудното усвояване на витамините А и D.  Един от признаците за този проблем е проблемното зарастване на раните по кожата.

5. Липсата на мазнини в организма, води и до проблеми с имунната система, защото те участват в  деленето на клетките й. Признак за липсата им е, че човек става по-податлив на различни вирусни инфекции, настинки и т.н.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес