Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да използвате слънчогледовите стъбла във вашия двор

22 октомври 2024, 11:00 часа

Защитата на растенията през зимата, поддържането на катерещи се цветя и подхранването на почвата не е пълен списък на полезните приложения на слънчогледовите стъбла.

Слънчогледът е едногодишно растение. Съцветията му са жълти, оранжеви, червени, кафяви и бордо. Най-често срещаните сортове са тези с ярко жълти венчелистчета и кафеникав център. Има слънчогледи с единични или разклонени стъбла, малки и много високи. Световният рекорд за най-висок слънчоглед, вписан в Книгата на рекордите на Гинес, е поставен през 2014 г. в Германия. Ханс-Петер Шифър отгледал екземпляр с височина 9 метра 17 сантиметра.

След прибиране на реколтата на мястото често остават силни дълги слънчогледови стъбла с мощна коренова система. Не ги изхвърляйте – тази суровина може да се използва по полезни и интересни начини. Ето пет практични идеи за използване на слънчогледови стъбла, които могат да направят градинарството ви по-лесно и по-ефективно.

Още: Една от най-слабите реколти: Олиото ще поскъпне, а решението е евтин внос от Украйна

 

Опора за увивни растения

След изсушаване стъблата на слънчогледа остават здрави и издръжливи. Не си струва да харчите пари за закупуване на опори или енергия за рендосването им от дърво. Отстранете корените и листата от изкоренения слънчоглед, след което го забийте в цветни лехи. Вашият безплатен реквизит е готов! Слънчогледовото стъбло бавно се влошава, така че лесно ще оцелее през зимата и може да ви служи дори през следващата година.

 

Още: Ще поскъпне ли олиото заради ниските добиви на слънчоглед?

Снегозадържане

Ако вашият район е загрижен за задържането на сняг на мястото, както и за защитата от резки пориви на вятъра, просто не изкоренявайте слънчогледите до пролетта. Техните здрави стъбла, които са здраво закрепени благодарение на мощна коренова система, заедно с големи листа, перфектно ще задържат снега върху почвата, защитавайки уязвимите растения.

 

Топли лехи

Още: Брюксел се готви да наложи мита за руско зърно

Стъблата на слънчогледа не са много податливи на гниене, освен това са твърди и издръжливи. Когато подреждате изолирани лехи, поставете тази естествена суровина като дренаж, създавайки доста висока структура. Разграждайки се бавно, слънчогледовите стъбла ще отделят топлина, която затопля корените на културите, засадени в градинската леха и осигурява на насажденията необходимата влага. Стъблата могат също да се поставят в контейнер за компост заедно с друга органична материя.

 

Зимна защитна рамка

Градинарите през есента полагат много усилия, за да защитят многогодишните цветя от предстоящия зимен студ. Слънчогледовите стъбла са отличен материал за създаване на рамки около уязвими розови храсти или други деликатни растения. Направете от тях куб или пирамида, напълнете с мулч: листа, слама или дървени стърготини и увийте със стари рогозки, спанбонд или друг покривен материал.

 

Дървесна пепел

Ако не се нуждаете от слънчогледови стъбла за описаните по-горе цели или вече са служили като опори, използвайте ги върху дървесна пепел. През лятото мощната коренова система на слънчогледа активно черпи хранителни вещества от почвата, които се отлагат в стъблото и листата. Изгорете изсушените слънчогледови върхове и нанесете получената дървесна пепел върху почвата като горна превръзка. Не забравяйте, че е много по-ефективно да поливате почвата с разтвор на неутрализирана пепел - разберете как да го приготвите .

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес