Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които не трябва да ядете късно вечерта или през нощта

26 юли 2024, 12:44 часа

Консумирането на правилните храни през нощта може значително да повлияе на качеството на съня и цялостното ви здраве. Някои храни обаче могат да нарушат режима на съня ви и да доведат до дискомфорт или безпокойство. Ето пет храни, които трябва да избягвате да ядете през нощта:

1. Кофеинови храни и напитки

Кофеинът е добре познат стимулант, който може да попречи на способността ви да заспите и да останете заспали. Храните и напитките, съдържащи кофеин, като кафе, чай, шоколад и някои газирани напитки, трябва да се избягват вечер. Кофеинът блокира аденозина, химично вещество в мозъка, което подпомага съня, и може да остане в организма ви в продължение на няколко часа, което затруднява отпускането и постигането на спокоен сън. Дори безкофеиновите версии на тези напитки могат да съдържат малки количества кофеин, които все още могат да повлияят на чувствителните хора.

Какви храни е най-добре да ядем вечер?

2. Пикантни храни

Пикантните храни, като например тези, съдържащи люти чушки, къри или тежки подправки, могат да причинят дискомфорт и лошо храносмилане, особено когато се консумират близо до времето за лягане. Капсаицинът, съединението, което придава топлината на лютите чушки, може да повиши телесната ви температура, което да затрудни заспиването. Освен това пикантните храни могат да доведат до киселини или киселинен рефлукс, които могат да нарушат съня ви и да предизвикат нощни събуждания. Най-добре е да оставите тези ароматни ястия за по-ранните часове на деня.

3. Мазни и пържени храни

Храните с високо съдържание на мазнини, като пържено пиле, бургери и мазни закуски, се храносмилат по-дълго и могат да причинят дискомфорт при лежане. Консумацията на тези храни през нощта може да доведе до лошо храносмилане, подуване на корема и киселинен рефлукс, които могат да попречат на съня ви. Храните с високо съдържание на мазнини могат също така да повлияят на производството на предизвикващи съня хормони като серотонин и мелатонин. Избирайте по-леки и лесно смилаеми ястия вечер, за да подобрите качеството на съня.

Лекар сподели: Какво не трябва да ядем вечер и преди лягане

4. Захарни лакомства

Захарните храни и напитки, включително бонбони, бисквити, сладкиши и зърнени храни, могат да предизвикат рязко повишаване на нивата на кръвната захар, последвано от бързо спадане. Тези колебания могат да доведат до прилив на енергия, а след това до срив, което затруднява заспиването и задържането на съня. Приливът на захар може също така да повиши сърдечния ритъм и да предизвика безпокойство. Ако ви се прияде нещо сладко преди лягане, опитайте вместо това да хапнете парче плод или малка порция кисело мляко.

5. Алкохол

Въпреки че първоначално алкохолът може да ви накара да се чувствате сънливи, той може значително да наруши цикъла на съня ви. Алкохолът може да намали количеството на REM съня - възстановителния етап на съня, който е от решаващо значение за когнитивните функции и цялостното здраве. Той може също така да причини дехидратация и да увеличи вероятността от хъркане и сънна апнея. Освен това алкохолът може да доведе до чести нощни събуждания и усещане за неосвежен сън на сутринта. Препоръчително е да ограничите консумацията на алкохол, особено близо до времето за лягане.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес