Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 хитрини, които ще облекчат изгорен език

24 юли 2024, 13:13 часа

Ароматна гореща чаша кафе е нещо, на което се наслаждаваме всяка сутрин – това е необходимост. Без него събуждането изглежда невъзможно. Но тъй като е и вкусно, често сме нетърпеливи да го отпием веднага щом попадне в чашата и за съжаление това често води до изгорен език.

Още: Край на потните крака: 4 метода, които работят

Изгарянето на езика ви не само боли в момента, но и временно отслабва усещането ви за вкус и прави езика ви чувствителен през следващите ден-два, като постоянно напомняне за вашата прибързаност. За щастие има няколко начина за бързо успокояване на изгорения език.

Защо усещането за изгорен език е толкова странно

Изгарянето на която и да е част от тялото ви боли. Когато изгорите езика си обаче, той боли, усеща се чувствителен и засяга вкусовите ви рецептори. Храната и напитките, които са твърде горещи, всъщност могат да изгорят горния слой на вашите вкусови рецептори.

Това в крайна сметка не е страшно, тъй като вкусовите рецептори се регенерират постоянно - но ви кара да се чувствате неудобно за няколко дни. За щастие раните в устата заздравяват до два пъти по-бързо от раните по други части на тялото ви; от еволюционна гледна точка това е така, защото вкусът е важен механизъм за избягване на опасни вещества.

Как да успокоим изгорен език

Лекото изгаряне на езика трябва да се излекува за няколко дни, но има неща, които можете да направите междувременно, за да намалите дискомфорта.

Сложете мед на езика си. Противовъзпалителните и антибактериални свойства на меда могат да помогнат за облекчаване на болката от вашето изгаряне. Задръжте чаена лъжичка от него на езика си колкото можете по-дълго, преглъщайте, когато стане трудно да се задържи. Повторете два пъти.

Използвайте алое вера. Алое вера е звезда, когато става въпрос за облекчаване на изгарянията, и изгарянията на езика не са изключение. Изстискайте малко гел от листата на растението алое вера върху вашето изгаряне, за да намалите болката.

Опитайте малко захар. Поставете малка щипка захар върху изгарянето си и изчакайте да се разтвори. Този метод ще помогне за премахване на дискомфорта и възстановяване на вкуса.

Успокой се. Поставянето на нещо хладно в устата ви като кубче лед, малко сладолед или кисело мляко може да противодейства на усещането за парене и да ви помогне да се почувствате по-добре чрез намаляване на подуването. Той също така увеличава потока на слюнката, което предпазва бактериите от застой.

Изберете мента. Ментолът, естествено вещество в ментата, има обезболяващи свойства, които могат да премахнат част от болката ви. Дъвчете малко ментова дъвка за лесно и бързо облекчение.

Още: Врастнали нокти: Как да се грижим за тях правилно

Ако естествените методи не работят, можете също да използвате болкоуспокояващи без рецепта или локални анестетици. Само не забравяйте да потърсите професионална медицинска помощ, ако болката ви не изчезне до няколко дни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес