Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 фактора, според които нивото ви е по-ниско, отколкото трябва да бъде

14 октомври 2021, 20:20 часа

Хубаво е човек да се развива и самоусъвършенства непрекъснато. Част от това развитие е емоционалната интелигентност. Тя може да помогне да разбирате другите по-добре и те също да разбират вас. Така ще изграждате много по-лесно отношенията си с хора, ще имате по-добри и стабилни контакти и комуникация с тях. За да разберете на какво ниво е вашата емоционална интелигентност и дали имате нужда от развитие, вижте следващите 5 фактора, според които нивото ви е по-ниско, отколкото трябва да бъде.

Не разбирате чувствата на другите хора – ако не притежавате добра емоционална интелигентност, то вие не разбирате чувствата на другите и изпитвате трудност при взаимодействие с отделните среди. Не можете да си обясните поведението на хората спрямо вас или спрямо различни ситуации. Може би и изобщо не искате да го правите и не се интересувате от чуждите емоции и нагласи.

Смятате, че другите са прекалено чувствителни – понякога изказванията ви са прекалено остри или си правите неуместни шеги, които предизвикват неодобрението на околните. Виждате техните реакции и ги отдавате единствено на емоциите им, защото не можете да разберете, че наистина може да сте засегнали хората. Не допускате факта, че може би на вас самите ви липсва тактичност и емоция.

Трудно създавате дългосрочни приятелства – това вероятно е заради ниската ви емоционална интелигентност. С хората, с които се обграждате, нямате какво особено да си кажете. Опитвате да завържете разговор, но той приключва бързо. Това значи, че не умеете да говорите за проблемите си, да показвате чувствата си и да усещате тези на околните. Това ви пречи да имате дълготрайни отношения, независимо от тяхното естество.

Не приемате критика – за себе си винаги сте прави и вашето мнение е правилно. Не търпите критика или факта, че може би сте допуснали грешка. Обиждате се, когато някой има различно от вашето мнение или гледна точка по въпроса. Понякога дори критикувате хората, които накрая излизат прави. По този начин ще ги отдалечите от себе си.

Понякога получавате емоционални изблици – не умеете да контролирате емоциите си и понякога избухвате без видима причина. Просто не можете да изразявате чувствата си, когато те са на дневен ред и ги таите в себе си до повратния момент.

Ако някоя от горе посочените точки е валидна за вас, по-добре поработете над вашата емоционална интелигентност. Това ще подобри общуването ви с хората, ще ви направи по-емоционални и склонни да приемате и разбирате чуждите чувства. Ще се научите да разбирате хората и да им обръщате внимание.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес