Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 цвята, които претрупват дома ни

09 юни 2024, 21:11 часа

Безпорядъкът в дома не е свързан само с физическите предмети; цветовете, които избираме за интериора, могат значително да повлияят на това колко организирано и просторно се чувства пространството ни. Някои цветове, макар и ярки и привлекателни в малки дози, могат да създадат усещане за безпорядък и хаос, когато се използват прекалено често.

Реклама

Ето пет цвята, които могат да създадат усещане за претрупаност в дома, и съвети как да ги използвате разумно.

1. Ярко червено

Яркочервеното е цвят, който се свързва с енергия, страст и спешност. Въпреки че може да бъде силен акцентен цвят, използването на твърде много червено в една стая може да я накара да се чувства претоварена и хаотична. Червеното може да доминира в пространството, като затруднява окото да намери място за почивка, което може да допринесе за усещането за безпорядък.

За да използвате ефективно червеното, ограничете го до малки акценти, като например възглавници за хвърляне, произведения на изкуството или една-единствена мебел. Съчетайте го с неутрални тонове като бяло, сиво или бежово, за да балансирате интензивността му и да създадете по-хармонична среда.

Какви цветове не трябва да се използват в интериора?

2. Оранжев цвят

Оранжевото е цвят, който също доста лесно може да претовари пространството. Той е топъл и привлекателен, но може да бъде и много стимулиращ. Когато се прекалява с него, оранжевото може да направи стаята тясна и претрупана. Това важи особено за по-малките пространства, където наситеното оранжево може да свие възприятието за площта.

За да включите оранжевото, без да създавате безпорядък, използвайте го пестеливо. Заложете на фини акценти като оранжева ваза, произведение на изкуството на стената или няколко възглавници. Комбинирането на оранжевото с по-студени цветове като синьо или зелено също може да помогне за намаляване на въздействието му.

3. Наситено лилаво

Наситеното лилаво е луксозно и драматично, често се свързва с кралски особи и изтънченост. В големи количества обаче то може да направи стаята тъмна и тежка, като допринесе за усещането за претрупаност. Тъмното лилаво поглъща светлината, което може да направи пространството по-малко и по-затворено. За да избегнете това, използвайте тъмнолилавото като акцент, а не като основен цвят.

По-светлите нюанси на лилавото или лавандулата също могат да се използват, за да се запази царственото качество, без да се претоварва пространството. Съчетаването на наситено лилаво със светли, неутрални цветове може да създаде балансирана, елегантна визия.

Кои цветове в интериора дразнят и кои успокояват?

4. Ярко жълто

Жълтото обикновено се асоциира с щастие, енергия и топлина. Въпреки че е чудесно за добавяне на весело настроение, яркожълтото може да бъде много интензивно и уморително за очите. Когато се използва прекомерно, то може да направи стаята натоварена и претрупана. Ключът към ефективното използване на жълтото е умереността.

Мекото, пастелно жълто или приглушените тонове могат да осигурят топлината и позитивността на жълтото, без да имат претоварващ ефект. Ярките жълти акценти, като например хвърлено одеяло, произведение на изкуството или свежи цветя, могат да освежат пространството, без да създават визуално безпорядък.

5. Ярко зелено

Зеленото често се свързва с природата и спокойствието, което го прави популярен избор за декорация на дома. Въпреки това много интензивните нюанси на зеленото могат да станат прекалено силни.

Тъмното или много яркото зелено може да доминира в стаята, създавайки претрупана и неспокойна атмосфера. За да използвате зеленото по начин, който насърчава спокойствието, изберете по-меки и приглушени нюанси като градински чай или мента. Тези цветове придават освежаващите качества на зеленото, без да претоварват сетивата. Зеленото може ефективно да се балансира с неутрални цветове като бяло или бежово, за да се създаде спокойно, ненатоварено пространство.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес