Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 банана са като чаша бира: Колко алкохол има в нашите обичайни продукти

25 юли 2024, 13:22 часа

Дори и напълно да сте се отказали от алкохола, това не означава, че алкохолът напълно е спрял да навлиза в тялото ви. Това вещество се намира и в обикновените храни, но в много по-малки дози.

Как алкохолът попада в храната?

Алкохолът може да попадне в продукти по два начина:

·       Това е компонент по рецепта, така че трябва да бъде добавен в производството

·       алкохолът се образува в резултат на ферментация на компонентите в продукта.

Най-популярните алкохолни напитки в света

Какви продукти съдържат алкохол?

Квас, кефир, айрян, кумис, ацидофилус. Тези напитки се произвеждат на базата на ферментация - млечна и алкохолна. Ферментиралите млечни продукти съдържат от 0,07% до 0,2% алкохол в нормално състояние и до 3% при продължително съхранение при стайна температура

·       Квас. В тази напитка концентрацията на алкохол е малко по-висока, отколкото в млечните продукти, така че сега се опитват изкуствено да я ограничат до 1,2%.

·       Плодове. Това е особено силно изразено в банана: когато е узрял, той съдържа малка доза етанол, а когато е презрял до черна кора, рязко се увеличава. Според алкохолното съдържание пет „черни“ банана се равняват на приблизително 250 мл бира.

·       Плодови сокове. Процесът на ферментация започва след отваряне на опаковката и се ускорява, ако напитката се съхранява на стайна температура. Според изследвания, в различни соковете могат да съдържат до 1% алкохол: гроздови сокове - 0,29-0,88%, ябълкови сокове - 0,06-0,66%, портокалови сокове - 0,16-0,73%.

·       Соев сос. Този път реагират соята, пшеницата и солта. Сос, приготвен по традиционна рецепта може да съдържа 1,5-2% алкохол.

·       Кисели краставички. Мариновани краставици и домати, кисело зеле - всичко това също съдържа малки дози алкохол поради окисляване и ферментация.

·       Фондю със сирене. Изненадващо, но факт: алкохолът в сиренето предотвратява подсирването му, поради което алкохолът често се добавя към фондю, за подобряване на вкуса на ястието.

11-те най-силни алкохолни напитки в света

Възможно ли е да се напиете от "алкохолни" продукти?

Ще трябва обаче да се постараете много, за да направите това, тъй като процентът на алкохол в храната е минимален.

Например, за да усетите ефекта от 400 мл вино, трябва да изпиете цели 11 литра кефир. Не е по-лесно и с бананите: възрастен мъж да усети наличието на алкохол в тях, трябва да изядете поне 20 презрели плода.

Като цяло тези продукти са безопасни за консумация. Трябва да внимавате само в определени случаи.

·       Преди да седнете зад волана. Не трябва да тръгвате на път веднага след чаша кефир или салата с кисело зеле:

·       Ако едно дете яде тези храни.

·       Ако имате рак или предразположение към него. Етанолът е един от най-опасните канцерогени.

·       Ако се борите с алкохолна зависимост. Дори малка доза алкохол, влизаща в тялото, може да провокира бивш алкохолик и да предизвика рецидив.

Тези малки дози алкохол няма да навредят по никакъв начин на здравия човек. Напротив, много от тези продукти са изключително полезни. Например, кефирът съдържа голям брой пробиотици и има благоприятен ефект върху чревната микрофлора.

Киселото зеле подобрява метаболизма и съдържа висока концентрация на витамин С, калций и калий. Презрелият банан премахва излишния холестерол и нормализира работата на нервната система.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес