Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

30 положителни утвърждения при безпокойство - те ще успокоят и поддържат нервите ви

28 май 2024, 13:22 часа

Постоянното безпокойство може да лиши човек от радост от ежедневните моменти и да попречи на пълноценния и щастлив начин на живот. Постоянното напрежение и тревожност могат да доведат не само до психически, но и до физически проблеми. Ако не „забавите“ мислите си навреме, състоянието може да се влоши до степен да стане критично. И за да се успокоите бързо, препоръчваме да опитате тези 30 утвърждения - положителните твърдения могат да помогнат да прогоните негативните мисли и да се върнете към състояние на находчивост.

1. „С всеки дъх, който поемам, ставам по-спокоен.“

Използвайте това твърдение, когато трябва бързо да се успокоите. Дълбокото, премерено дишане е сигнал към мозъка ви да се отпусне. Утвържденията могат да ви помогнат да се съсредоточите върху сърдечния си ритъм и да осигурят известно облекчение от безпокойството.

2. „В безопасност съм“

Когато се чувствате тревожни, това може да ви накара да се почувствате несигурни. Дори когато сте у дома, в позната среда. Едно просто, но мощно утвърждение ще ви напомни, че сте напълно в безопасност и защитени от всичко, което диктува вашето безпокойство.

Най-добрите цитати за постигане на душевен мир и покой

3. „Аз съм уверен и хората обичат да са около мен.“

Ако се справяте със социална тревожност, може да се тревожите твърде много за това какво мислят другите. Това утвърждение може да работи като напомняне за вашите положителни качества.

4. „Аз контролирам мислите си, а не обратното.“

Дори и да не мислите така, можете да контролирате ума си дори в извънредни ситуации. Това утвърждение може да ви помогне да се отървете от най-негативните си мисли.

5. „Правя най-доброто, което мога, и това е достатъчно.“

Чувството на съмнение в себе си често се появява при повишена тревожност. Когато почувствате това отново, напомнете си, че работите по най-добрия начин.

6. „Аз съм спокоен и концентриран.“

Използвайте това твърдение, когато тревожността ви пречи да се концентрирате върху работа, училище или нещо друго, което изисква внимание.

7. „Обичам и се приемам такъв, какъвто съм“

Напомняйте си, че обичате и приемате себе си, независимо как се чувствате в този момент.

8. „Аз съм силен и издръжлив“

Ако се чувствате тревожни, това не означава, че сте слаб човек. Запомнете това и си напомняйте всеки път, когато започнете да се съмнявате.

9. „Намирам радост в малките неща.“

Безпокойството може да затрудни забавянето и оценяването на малките неща. Но всъщност това е много важно, тъй като благодарността за малките радости гарантирано помага за облекчаване на безпокойството.

10. „Имам всичко необходимо, за да преживея това.“

Отделете малко време, за да си припомните на какво сте способни. Преминали сте през трудности и сте напълно способни да ги преодолеете. Дори ако тревожността ви убеждава в противното.

11. „Готов съм да се отпусна и да се успокоя.“

На много хора с тревожност им е трудно да дадат почивка на ума и тялото си, дори когато искат. Използвайте това утвърждение в края на дълъг ден, за да се подготвите за почивка и релаксация.

12. „Освобождавам се от всеки физически стрес. Мускулите и умът ми са отпуснати."

Друг често срещан симптом на тревожност е мускулното напрежение. В такива моменти може да забележите, че врата и раменете ви са особено напрегнати. Това утвърждение може да ви напомни да отпуснете физическото си тяло, за да може умът ви да бъде спокоен.

13. „Очаквам с нетърпение бъдещето, знаейки, че предстоят много невероятни неща.“

Голяма част от безпокойството е страхът от бъдещето, така че е полезно да си припомните всички положителни неща, които предстоят.

14. „Търпелив съм със себе си и с другите.“

Търпението може да изглежда най-трудното нещо, когато се чувствате тревожни. Може да се заяждате с любими хора или да сте изключително агресивни към собствените си грешки.

15. „Прегръщам неизвестното.“

Знаете ли онова тревожно чувство, когато винаги искате да знаете какво ще се случи след това? Необходимостта да се контролира всичко може да бъде мощен фактор за развитието на тревожност. Научете се да се контролирате и да приемате това, което съдбата ви поднася.

16. „Успокоявам мислите си и спя спокойно.“

На някои хора им е трудно да заспят, когато имат неспокойни мисли. Повтарянето на това утвърждение през нощта, когато се опитвате да заспите, може да ви помогне да отвлечете вниманието си от ненужните мисли.

17. „Моля за помощ, когато имам нужда от нея.“

Не е срамно да поискате помощ. Много хора с тревожност се възползват от разговорната терапия. Понякога това не е битка, която можете да водите сами, така че си напомнете, че е добре да поискате помощ. Както сред приятели, така и сред професионалисти.

18. „Фокусирам се върху настоящия момент.“

Били ли сте някога толкова притеснени, че да не можете да се насладите на деня си? Ако е така, използвайте това утвърждение, за да останете в настоящия момент, вместо да се тревожите за неясното (или не толкова неясно) бъдеще.

Най-добрите мисли за един спокоен ден

19. „Давам си разрешение да кажа „не“ на тези, които го заслужават.“

Ако успеете да откриете фактор или човек, който ви причинява безпокойство, позволете си да му кажете „не“. Изградете лични граници, преди външните фактори да влошат психичното ви здраве.

20. „Давам приоритет на грижата за себе си.“

Добрата грижа за себе си е един от най-добрите начини за облекчаване на безпокойството. Вана на свещи, четене, музика и чаша любим чай са прости неща, които наистина ви помагат да намерите спокойствие.

21. „Безопасно е да бъдеш себе си“

Ако се притеснявате какво могат да си помислят другите за вас, напомнете си, че е безопасно да бъдете това, което сте. Какво мислят другите не е ваша работа, така че няма смисъл да се притеснявате.

22. „Разпознавам мислите си такива, каквито са.“

Негативните и тревожни мисли често просто не са верни. Напомнете си, че това са само мисли. Това не са факти и вие имате пълен контрол над тях.

23. „Грижа се за физическото си тяло, осъзнавайки въздействието, което има върху ума ми.“

Много е важно упорито да си напомняте, че трябва да се грижите не само за ума си, но и за тялото си. Едното не може да съществува пълноценно без другото.

25. „Това, което чувствам сега, е само временно. Предстоят по-добри дни"

В моменти на безпокойство може да изглежда, че тревожните мисли са с нас завинаги, но това е лъжа. Това утвърждение е чудесно напомняне, че дори най-лошото винаги отминава и времето лекува.

26. „Пренасочвам вниманието си към по-положителни мисли.“

Използвайте това утвърждение, когато забележите, че негативните мисли възникват автоматично, дори когато нищо лошо не се е случило. Обучете мозъка си просто да промени фокуса в по-положителна посока.

27. „Виждам/чувам/чувствам...”

Когато сме разтревожени, паниката настъпва незабелязано. Това утвърждение е упражнение за заземяване: като се съсредоточите върху нещо просто - вашия дъх, звуци или чувства - можете да пренасочите вниманието си далеч от безпокойството към настоящия момент, което може да ви помогне да се освободите от негативните мисли. Не забравяйте да кажете това на глас.

28. „Гордея се с това колко далеч съм стигнал.“

Управлението на тревожните мисли не винаги е лесно. В лош ден може да ви се стори, че започвате всичко отначало и напредъкът ви се разпада. Използвайте това утвърждение, за да си припомните докъде сте стигнали и че усилията ви се отплащат.

29. Вярвам на Вселената (или на други висши сили)

Доверието на по-висша сила е чудесен начин за облекчаване на безпокойството. Няма значение дали вярвате в нещо или не, основното е просто да делегирате текущия проблем на нещо (или на някой) друг. Дори ако методът ви помага да се отпуснете само за няколко часа, не го пренебрегвайте.

30. „Всичко е наред. В момента съм точно там, където трябва да бъда."

Когато се притеснявате, може да имате подвеждащо усещане в главата си, че не правите достатъчно. Важно е да не оставяте тази мисъл да се развива, да дишате равномерно, като се фокусирате върху положителните неща.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес