Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които съдържат много малко калории

05 септември 2024, 16:16 часа

Често срещано погрешно схващане е, че някои храни „не съдържат калории“. Всички храни съдържат известно количество енергия под формата на калории, но някои храни са толкова нискокалорични, че често се наричат „отрицателно калорични“ или „нулевокалорични“, тъй като енергията, необходима за храносмилането им, може да надхвърля действителното калорично съдържание. Ето десет храни, които са с изключително ниско съдържание на калории и могат лесно да бъдат включени в здравословен хранителен режим:

1. Целина

Една от най-популярните храни, известни с това, че са нискокалорични, целината е съставена от около 95% вода. Един стрък съдържа само около 6 калории. Високото ѝ съдържание на вода и фибри помага да се чувствате сити, без да добавя значителни калории.

Още: Тези 7 храни моментално ще оправят настроението ви. Яжте ги!

2. Краставица

Краставиците са друга хидратираща храна, която се състои предимно от вода, съдържаща около 16 калории на чаша. Те са освежаващи и универсални, което ги прави чудесна нискокалорична закуска или съставка за салата. Освен това краставиците са богати на антиоксиданти, витамини и минерали.

3. Тиквички

Тиквичките, вид летен тиквеник, съдържат около 20 калории на чаша. Подобно на краставиците, тиквичките се състоят предимно от вода и предлагат мек вкус, който може да се използва в различни ястия, включително пържени картофи, супи и салати.

Още: Айрян при високо кръвно - пречи или помага?

4. Маруля

Зеленолистните зеленчуци, особено марулята, са с невероятно ниско съдържание на калории. Например една чаша накъсана маруля съдържа само 8 калории. Марулята е добър източник на витамини А и К, което я прави отлична основа за нискокалорични салати.

5. Домати

Доматите съдържат около 22 калории в един средно голям плод. Те са богати на вода, фибри и важни хранителни вещества като витамин С и ликопен - антиоксидант, известен със свойствата си да предотвратява рак. Чудесни са в салати, сандвичи или просто нарязани с малко сол.

Още: Най-добрите и най-лошите храни и напитки, ако имате преддиабет или диабет

6. Репички

Репичките са хрупкави, пиперливи зеленчуци, които придават вкус на салати и закуски. Една чаша нарязани репички съдържа само 19 калории. Те са богати на витамини като С, калий и фибри.

7. Спанак

Спанакът е изключително богата на хранителни вещества храна, като в една чаша сурови листа има само 7 калории. Той е пълен с витамини А, С и К, както и с желязо и калций. Спанакът може да се консумира суров в салати или сготвен в различни ястия.

8. Броколи

Броколите съдържат около 31 калории на чаша и са пълни с фибри, витамини и минерали. То е известно и с високите си нива на антиоксиданти и свойствата си за борба с рака.

9. Карфиол

Карфиолът е универсален зеленчук, който съдържа 25 калории на чаша. Често се използва като нискокалоричен заместител на ориза или картофеното пюре. Той е с високо съдържание на фибри, витамини С и К и фолат.

10. Диня

Въпреки сладостта си, динята е много нискокалорична, само с 30 калории на чаша. Тя е 90% вода, което я прави отличен избор за хидратация и освежаваща, нискокалорична закуска.

Включването на тези храни в диетата ви може да ви помогне да контролирате приема на калории, като същевременно си осигурите редица хранителни вещества.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес