Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив в завода за целулоза край Свищов (СНИМКИ)

29 юли 2024, 12:57 часа • 7246 прочитания

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов, съобщи БНР.  

Пожарът в Свищов е потушен и ситуацията е овладяна, съобщават от областната дирекция на МВР - Велико Търново. 

Сигнал за инцидента е постъпил към 11 часа, съобщиха по-късно и от МВР. 

Заводът е спрян аварийно, готви се обследване, научи Actualno.com.

Причината за взрива

Там, където е станал взривът, се произвежда химическо вещество на хлорна основа. Според вътрешна информация на Actualno.com е имало превишаване на количествата и съответно съотношението в производствената формула – и е имало забавяне какво решение да се вземе, дали да има изпускане на газ, което обаче е щяло да значи обгазяване. В крайна сметка се е стигнало до експлозия.

"Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза", заяви пред националното радио Михаил Колчев от ръководството на "Свилоза".

Официалната информация от МВР е, че при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари. 

Има пострадали

Първоначалната информация на БНР е за двама пострадали - работник и пожарникар, като състоянието им не е сериозно, дори не са търсили медицинска помощ. Actualno.com научи и за трети пострадал. 

Всички работници са изведени невредими от производствената база, двама служители на ведомствената пожарна са с наранявания, съобщават от МВР. ОЩЕ: Експерт: Неподходящи дрехи и телефон може да се предизвикали взрива в Елин Пелин

Няма опасност от екологично замърсяване

Няма опасност от химическо замърсяване, увериха от ръководството на завода пред БНР.

Такава е информацията от вътрешното министерство, което посочва, че към момента няма данни за екологично замърсяване в района. Ще бъде изпратена подвижна станция, която да измерва качеството на въздуха.

Междувременно жители на Свищов споделиха пред медията ни, че в града не се усеща лоша миризма или дим.

Какво се случва в "Свилоза", питат в социалната мрежа

Междувременно в социалните мрежи хората се питат какво се случва в "Свилоза". Някои от тях споделят и снимки на дима над завода. 

Вероятно тревогата на хората идва след случилото се миналата седмица в Елин Пелин, където също имаше взрив в складове за фойерверки, при който загинаха няколко човека. ОЩЕ: Взривът в Елин Пелин: Разследващите не изключват нито една версия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес